Премахнете петната от дрехите си За съжаление, мъжете не са родени със способността да прикриват петната по дрехите си. Няма значение колко внимателни сте или къде сте - това се случва в дома, офиса или ресторанта - дрехите ви все ще намерят начин да се замърсяват. Ето защо е важно да се знае как да се премахнат лекетата.
Ето едно ръководство за това как да премахнете петна от обща употреба на продукти, които вероятно вече са у дома ви.

Забележка: След третирането на петната, дрехите трябва да се изперат както обикновено.

Дезодорант
Какво ви трябва: бял оцет, ензимен препарат, течен препарат
Как да го премахнете: Накиснете петното в белият оцет 30 минути, след което изперете ризата в гореща вода с ензимен препарат.
Другата алтернатива е да се разтърка малко течен препарат на петното и да се остави за около 10 минути и след това да се изпере ризата.

Кръв
Какво ви е нужно: амоняк, телешка пържола без подправки, хартиени кърпи за ръце
Как да го премахнете: Ако петното е прясно, нека дрехата да престой в студена вода. След което напръскайте петното с амоняк и така да престои за около 20 мин. Ако петното вече е засъхнало, трябва да навлажните с топла вода след което поставяте върху него телешката пържола, покривате я с хартиените кърпи, като те трябва да са влажни и на сутринта изплаквате ризата или панталона с топла вода в която сте сипали амоняк.  

Кафе
Какво ви е нужно: течна белина, кислородна вода
Как да го премахнете: Ако можете да го изперете веднага то ще бъде изпрано. Иначе капвате върху петното течна белина за цветни дрехи. Ако дрехата е бяла смесва се една част от кислородната вода с шест части вода и търкате петното.

Готварско или моторно масло
Какво ви е нужно: течен препарат, две хартиени кърпи, топло желязо, бебешка пудра, разтворител
Как да го махна: Прилагате течен препарат директно върху петното. Като алтернатива, поставете лекето на дрехата между две хартиени кърпи и слагате върху им топло желязо. Ако нямате, просто  сложете бебешка пудра, тя поема маслото през нощта. И накрая, ако материята не може да издържа на много гореща вода, да се използва разтворител за мазнина преди пране.

Сос, горчица, кетчуп
Какво ви е нужно: белина, прах за пране, отстранител на петна
Как да го премахнете: Предварително накиснете петното в белина след което изперете с гореща вода. Ако петното е още там, се обработва с отстранител на петна и се измива отново.

Паста за зъби
Какво ви е нужно: амоняк, хартиени кърпи за ръце, препарат за съдове
Как да го премахнете: Разбъркват се три супени лъжици амоняк с една чаша вода и потопявате петното в тази смес, като го покривате с хартиена кърпа. Можете също да комбинирате една супена лъжица препарат за съдове и една чаша вода, търкате петното с тази смес и използват чиста вода за изплакване.

Вино
Какво ви е нужно: сол, бяло вино,  газирана вода, глицерин
Как да го премахнете: За червено вино, ръсите сол върху петното и след като солта попие изпирате в гореща вода. Също така можете да капнете бяло вино върху петното, така държите петното от разпространение.

За петно от бяло вино използвайте газирана вода, тя попива възможно най – много виното от материята. Ако петното е сухо, разбърква се една част глицерин с две части вода и се маже петното, така да престои 20 мин. след което се пере дрехата.
 

Реклама