Фитнес правила за диабетици

Американския колеж по спортна медицина препоръчва да се спортува редовно, за да се контролира диабета по – ефективно. Да, спорта помага на тази коварна болест да се контролира по – лесно. Но, има някои правила при фитнеса в този случай. Така се гарантира, че физическите упражнения няма да предизвикват хипогликемия (когато диабета е с употреба на инсулин) или да се обострят усложненията в резултат на заболяването. За да тренирате безопасно Американския колеж по спортна медицина предлага преди това вие да:

* Проверете кръвната си захар, преди тренировка. Ако тя е > 300 mg/dL и няма кетони – процедирайте внимателно.

* Проверете урината или кръвта си за кетони, преди да тренирате. Отложете, ако кръвната ви захар е повече от 250 mg/dL и имате кетони.

* Пийте много вода преди, по време и след тренировките.

* Яжте богата на въглехидрати закуска, като парче плод, кисело мляко или бисквити – особено ако сте на лечение с инсулин и глюкозата ви е под 100 mg/dL.

* Яжте богати на въглехидрати закуски или напитки преди или след тренировка, за да избегнете хипогликемията. Ако сте на лечение с инсулин, вие знаете, че след като си го биете, вашата кръвна се качва – така че избягвайте упражненията по това време.

* Проверете нивата на кръвната захар преди и след тренировка ако сте загубили усещане в краката или тръпнене.

* Избягвайте високо интензивните упражнения или всякакви дейности, включващи скокове и максимални сгъвания на тялото (като например йога инверсии). Повишеното налягане може да увреди очите.

* Получете одобрението от личният ви лекар преди да започнете каквито и да са физически натоварвания, което значи всичко по интензивно от бързото ходене.

 

Реклама