Глутамин – незаменими аминокиселини за организма

Ако се чудите какво е глутамин и дали трябва да го приемате, вие сте попаднали на правилното място. Отговорът е тук в тази статия.
Какво е глутамин?
Има двадесет основни аминокиселини, от които се синтезират протеините в организма. Тези протеини са жизнено важни за оптималното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло. Глутаминът е една от важните аминокиселините, които тялото ни използва при много процеси.

По важните процеси са:

* Пренася азота в клетките
* Участва в метаболизма и по – специално в белтъчната обмяна
* Поддържа глутатионният метаболизъм
* Източник на енергия
* Прочиства стомашно-чревния тракт
* Ускорява заздравяването на рани и изгаряния

Най – важната роля на глутамина

Докато всички действия на глутамин са важни, неговото присъствие и роля в ремонта и изграждането на мускулната тъкан е това, което превръща щангистите, културистите и другите атлети да изглеждат като спортисти. Когато мускулите са по високо напрежение те се изтощават както и глутамина в тях. В действителност, е изчислено, че нивата му се губят с до 50% по време на интензивна тренировка. Затова след такава тренировка трябва да си го набавим от храната или като добавка, за да се възстановят мускулните влакна. Или с други думи глутаминът е този, който "ремонтира" мускулите.

Глутамин и Отслабване

Добре известно е, че колкото повече мускулна тъкан има човек, толкова по – ускорен метаболизъм има. А ускореният метаболизъм се равнява на употребата на повече калории, дори и когато човек е в покой. Затова тази добавка може да помогне с поддържането на мускулите и да ускори метаболизма ви.
Освен това глутамина може да намали апетита за въглехидрати. Тази мисъл произтича от факта, че е показал значителен ефект върху желанието за алкохол при лечение на алкохолизъм. Не са направени проучвания специално за въглехидратите, но по принцип в алкохола има доста. Важно е да се отбележи, че глутамина не е класифициран като потискащ апетита или горелка за мазнини, като худията, зеления чай или други хапчета за отслабване. А просто влияе добре при този процес.

Други действия

Както споменахме, глутамина е често използван за набавяне на енергия на тялото, която трябва на имунната система при инфекции, включително ХИВ, както и при лечение на рак. Поради своята роля в обновяването на мускулната тъкан аминокиселината облекчава мускулните спазми и болки след екстремни натоварвания или физическа травма. Затова често се препоръчва на лица, които наскоро са завършили изтощителна диета. Има доказателства, че глутамина влияе пряко в производството на хормона на растежа. И по – конкретно, 2 грама глутамин показват 400% увеличение в нивата на въпросният хормон.
Освен това има някои доказателства, че глутаминът може да излекува язви с до 92%, само с 1,6 грама добавка всеки ден в продължение на четири седмици.

Източници

Тъй като глутамин е не само източник на енергия за човешкото тяло, той може да бъде широко открит в други животни и растения, както: риба, червено месо, боб и млечни продукти. Хранителните добавки се адсорбират най-добре в прахообразна форма на аминокиселината.

Странични ефекти

Единственият страничен ефект е разстроен стомах. Това обикновено се наблюдава само в случаите, когато се предозира. Обикновено според човека и състоянието му зависи и дозата, за културистите тя е най – висока и е до 10 грама на ден.
Добавката се предписва само от лекар, който е запознат със състоянието ви.

 
Фитнес правила за диабетици Американския колеж по спортна медицина препоръчва да се спортува...
Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА. Ключът към поддържане на постоянен...
Биологичните стойности на протеина и протеиновите комбинации От Стефан Хартл Сигурно сте чували, че всички протеини не са еднакви....

Реклама