Глутамин – незаменими аминокиселини за организма

Ако се чудите какво е глутамин и дали трябва да го приемате, вие сте попаднали на правилното място. Отговорът е тук в тази статия.
Какво е глутамин?
Има двадесет основни аминокиселини, от които се синтезират протеините в организма. Тези протеини са жизнено важни за оптималното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло. Глутаминът е една от важните аминокиселините, които тялото ни използва при много процеси.

По важните процеси са:

* Пренася азота в клетките
* Участва в метаболизма и по – специално в белтъчната обмяна
* Поддържа глутатионният метаболизъм
* Източник на енергия
* Прочиства стомашно-чревния тракт
* Ускорява заздравяването на рани и изгаряния

Най – важната роля на глутамина

Докато всички действия на глутамин са важни, неговото присъствие и роля в ремонта и изграждането на мускулната тъкан е това, което превръща щангистите, културистите и другите атлети да изглеждат като спортисти. Когато мускулите са по високо напрежение те се изтощават както и глутамина в тях. В действителност, е изчислено, че нивата му се губят с до 50% по време на интензивна тренировка. Затова след такава тренировка трябва да си го набавим от храната или като добавка, за да се възстановят мускулните влакна. Или с други думи глутаминът е този, който "ремонтира" мускулите.

Глутамин и Отслабване

Добре известно е, че колкото повече мускулна тъкан има човек, толкова по – ускорен метаболизъм има. А ускореният метаболизъм се равнява на употребата на повече калории, дори и когато човек е в покой. Затова тази добавка може да помогне с поддържането на мускулите и да ускори метаболизма ви.
Освен това глутамина може да намали апетита за въглехидрати. Тази мисъл произтича от факта, че е показал значителен ефект върху желанието за алкохол при лечение на алкохолизъм. Не са направени проучвания специално за въглехидратите, но по принцип в алкохола има доста. Важно е да се отбележи, че глутамина не е класифициран като потискащ апетита или горелка за мазнини, като худията, зеления чай или други хапчета за отслабване. А просто влияе добре при този процес.

Други действия

Както споменахме, глутамина е често използван за набавяне на енергия на тялото, която трябва на имунната система при инфекции, включително ХИВ, както и при лечение на рак. Поради своята роля в обновяването на мускулната тъкан аминокиселината облекчава мускулните спазми и болки след екстремни натоварвания или физическа травма. Затова често се препоръчва на лица, които наскоро са завършили изтощителна диета. Има доказателства, че глутамина влияе пряко в производството на хормона на растежа. И по – конкретно, 2 грама глутамин показват 400% увеличение в нивата на въпросният хормон.
Освен това има някои доказателства, че глутаминът може да излекува язви с до 92%, само с 1,6 грама добавка всеки ден в продължение на четири седмици.

Източници

Тъй като глутамин е не само източник на енергия за човешкото тяло, той може да бъде широко открит в други животни и растения, както: риба, червено месо, боб и млечни продукти. Хранителните добавки се адсорбират най-добре в прахообразна форма на аминокиселината.

Странични ефекти

Единственият страничен ефект е разстроен стомах. Това обикновено се наблюдава само в случаите, когато се предозира. Обикновено според човека и състоянието му зависи и дозата, за културистите тя е най – висока и е до 10 грама на ден.
Добавката се предписва само от лекар, който е запознат със състоянието ви.

 

Реклама