Напълняваме ли от прекалено много въглехидрати

Отговорът е ДА, ако ...
Ядете прекалено много прости въглехидрати като закуски (тестени изделия от бяло брашно, с изключение на пълнозърнестият и черният хляб - те се смятат за сложни въглехидрати), десерти и газирани напитки.

Простите или бързите въглехидрати вдигат вашият инсулин и енергийните ви нива рязко и след това те падат бързо и вие жадувате за още прости въглехидрати и цикълът е безкраен...
Това е този постоянен копнеж към прости въглехидрати (или лоши храни), който ще ви накара да погълнете прекалено много калории, и естествено да дебелеете.

Но ако имате твърд самоконтрол можете да ограничите количеството на лошите храни и да влезете в границите на необходимите ви калории за деня, за да отслабнете.

Бихте могли да отслабнете, ако ядете и въглехидрати, но разбира се не се препоръчват простите въглехидрати по време на диета, поради простият факт, че те се превръщат много бързо в мазнини, за разлика от сложните, протеина и мазнините, но от друга страна...
Яденето на твърде много сложни въглехидрати също ще ви направи дебели, ако се храните предимно със сложни въглехидрати като плодове и зеленчуци, овесени ядки и кафяв ориз. Номера е в количеството. Твърде много въглехидрати и ще станете дебели, а какво става с простите въглехидрати : ако енергийните нужди в момента са малки, а гликогенните запаси са пълни (което се смята за нормално в при наличие на храна и липса на енергоразход), неизползваната част от приетата гликозата не се изхвърля от организма, а се преработва от черния дроб в мазнини. Сложните въглехидрати не са много калорични и засищат чувството за глад за по – дълъг период. Те подържат инсулина на едно по – стабилно ниво за по – дълго време, като така предотвратяват енергийна "катастрофа" и глад, които идват от простите въглехидрати.

Сложни въглехидрати са олигозахаридите и полизахаридите. Те са или нишестета(скорбяла), или несмилаеми диетични фибри. Това са картофи, ориз, зеленчуци, овесени ядки и др. Сложните въглехидрати са богати на витамини и минерали.

Ето още полезни въглехидрати:

• Плодове
- Зеленчуци
- Пълнозърнести продукти
- Бобови растения
- Ядки

Ето и някои примери за прости въглехидрати:

• Рафинирани зърнени продукти, като бял хляб
- Продукти като торти, сладки или чипс
- Алкохол
- Газирани напитки

 
Естествени диуретици, които ще ви помогнат в борбата с топенето на мазнини Какви са диуретичните храни и как те могат да ви помогнат да...
Храни за мускулна маса Говеждо Говеждото съдържа много CLA ( конюгирана линолова киселина),...
Тренировка за рамене Упражнения за маса на раменете Ето една примерна тренировка качване...

Реклама