Сега има хиляди статии и диети за това колко са ефективни високо протеиновите диети. Но, всичко – всяка диета е нож с две остриета. Това се отнася и за високо протеиновите.
Кое е негативното при тях:

Поява на алергични реакции
Белтъчините могат да предизвикат алергии. Постоянната консумация само на белтъчини пренасища организма и той реагира, в повечето случай под формата на алергичната реакция. Белтъчините навлизат през стените на червата и после в кръвообращението като чужда субстанция, защото те не са разградени на хранителни съставки. Много често това става при бебетата и малките деца от млякото и яйцата.
Алергията може да ви доведе неприятни състояния като атопичен дерматити, копривна треска, язвени колити и болестта на Крон.

Поява на ракови клетки
Продължителната високо протеинова диета увеличава риска от туморни образувания.
Токсините са отпадъчните продукти на животинската мазни могат да увредят ДНК – то и да превърнат нормалните клетки в ракови, които започват да се размножават и делят.

Големите количества белтъчини товарят черният дроб и бъбреците
Всичко което е прекалено е вредно за пречиствателните органи на организма. Излишните белтъчини се разграждат в черният дроб и се изхвърлят от урината.
Когато те са в големи количества пренатоварват и двата органа и могат да доведат до възпаления и дисфункции.

Калциев дефицит и остеопороза
Протеините са източник на доста аминокиселини. Когато те са за определен период много, кръвта повишава киселинността си, за да ги неутрализира са необходими допълнителни количества калций. Но при прекомерната консумация на белтъчини има недостиг на калций. А това води до заболяването остеопороза. Между другото когато ядете месо фосфора в кръвта ви се увеличава. А съотношението калций –фосфор трябва да е точно определено, за да функционира организма ви правилно (1:1 максимум 1:2).
Когато фосфора е много тялото изтегля калция от запасите в организма – от зъбите и костите, за да уравновеси съотношението. И то този начин костите ви стават рехави и чупливи и предизвикват остеопороза.

Липса на енергичност
Усвояването на храната изисква енергия. А големите количества белтъчини не се усвояват изцяло, което води до появата на токсични отлагания в червата. За изчистването на тези отпадъци се изисква огромна енергия от тялото. А от своя страна тези токсични отпадъци водят със себе си редица заболявания на сърцето и атеросклероза.

 
Значението на правилното хранене Мускулно изграждаща диета, предназначена за начинаещи и средно...
Подбирай си хвата Коя е най-добрата ширина ,за да акцентирате върху трицепсите при...
Селен - мощен антиоксидант Селенът е много важен елемент за човешкият организъм. Той е съставна...

Реклама