Дизахаридите представляват вид олигозахариди. Те могат да се разгледат като производни на две различни или еднакви по състав монозахаридни молекули при отделянето на една молекула вода. а природните дизахариди са изградени изцяло от хексози.

Дизахариди от малтозов тип:

Малтоза
Получена е от две молекули  алфа глюкоза, което ще рече, че тя е редуктивен дизахарид т.е. с една свободна гликозидна група. Нейната молекула е изградена от две Д – глюкозни молекули.

Лактоза
Другото име на лактозата е млечната захар. Тя е съставена от β-D-галактоза и D-глюкоза молекули. Лактозата се намира в прясното мляко на всички млекопитаещи животни – около 5% и в кърмата – до 8%. И е 6 пъти по – малко сладка от стандартната захар.

Целобиоза
Изградена е от две молекули Д – глюкоза. Тя е междинен продукт при хидролизата на киселинната или ензимната целулоза.

Дизахариди от трехалозов тип:

Трехалоза
Изградена от две молекули – алфа и Д – глюкоза. Трехалозата се намира в доста растения и в някои гъби. За насекомите тя е основният въглехидрат на кръвната лимфа.

Захароза

Тя е известна повече като обикновената захар. Тя е най – използвания дизахарид от хората в практиката. Тя е разтворима във вода, сладка на вкус кристално вещество. Нейната молекула е изградена от обезводняване между α-D-глюкоза и β-D-фруктоза.

 
Оризов протеин Протеинът е най-важната хранителна съставка за всички, занимаващи се...
За ензимната недостатъчност Ензимна недостатъчност Недостигът на ензими или ензимната...
Колко трябва да бъде дълга негативната част на едно повторение? В стандартните подходи негативната част трябва да бъде около 2-3...

Реклама