Дизахаридите представляват вид олигозахариди. Те могат да се разгледат като производни на две различни или еднакви по състав монозахаридни молекули при отделянето на една молекула вода. а природните дизахариди са изградени изцяло от хексози.

Дизахариди от малтозов тип:

Малтоза
Получена е от две молекули  алфа глюкоза, което ще рече, че тя е редуктивен дизахарид т.е. с една свободна гликозидна група. Нейната молекула е изградена от две Д – глюкозни молекули.

Лактоза
Другото име на лактозата е млечната захар. Тя е съставена от β-D-галактоза и D-глюкоза молекули. Лактозата се намира в прясното мляко на всички млекопитаещи животни – около 5% и в кърмата – до 8%. И е 6 пъти по – малко сладка от стандартната захар.

Целобиоза
Изградена е от две молекули Д – глюкоза. Тя е междинен продукт при хидролизата на киселинната или ензимната целулоза.

Дизахариди от трехалозов тип:

Трехалоза
Изградена от две молекули – алфа и Д – глюкоза. Трехалозата се намира в доста растения и в някои гъби. За насекомите тя е основният въглехидрат на кръвната лимфа.

Захароза

Тя е известна повече като обикновената захар. Тя е най – използвания дизахарид от хората в практиката. Тя е разтворима във вода, сладка на вкус кристално вещество. Нейната молекула е изградена от обезводняване между α-D-глюкоза и β-D-фруктоза.

 
Пет закона за изграждане на големи мускули Тренирай интензивно, храни се мъдро и расти! Искате да бъдете в клуба ...
Тайната на големия гръден кош Джин Моуз Изумен съм как в тези модерни времена, в които културизмът ...
Витамин Н (Биотин, коензим R) Водно разтворимия витамин H се класифицира при В –  комплекса....

Реклама