Медта е много важен елемент за човешкият организъм, който съдържа около 75 мг мед. Тя е компонент, който обединява доста ензими като цитохром оксидаза C, церулоплазмин и фероксидаза. Освен, че е кофактор тя ги и активира. Как? Цитохром C оксидаза е ензим, който прави електронния транспорт, който е много необходим за синтеза на меланиновите пигменти на кожата и косата. Лизилоксидаза е ензим, който прави напречните мостчета в съединителната тъкан.

Медта е много важна за усвояването на желязото и за фосфолипидния синтез.

Как да си я набавим? От храната. Яжте много стриди, ядки, черен дроб, зърнени култури, бъбреци.

Абсорбция и метаболизъм
Нивото на мед в организма се контролира от скоростта на абсорбция. Механизмът на регулация е известен, но се счита, че той включва богати на протеини и сяра клетки. Протеинът се смята, че е подобен на металотреонин. Все още това не е доказано със сигурност.

Усвояването на мед може да се увеличи с приемането на киселина и намали с калций, кадмий, фибри, витамин С и цинк. След като вече е абсорбирана медта се свързва с албумина и свободните аминокиселини и се транспортира до черния дроб, който е хранилището й.

Ако имате дефицит на мед ще имате анемия или съединително увреждане на тъканите – може и двете заедно, в зависимост колко е дефицита. Извода е, че медта е от съществено значение за присъствието на желязото в кръвта. Повредената съединителна тъкан може да доведе със себе си белодробни увреждания и кръвоизлив поради увеличените кръвоносни съдове. Дефицитът може да доведе и до внезапна смърт, поради спукване на голям кръвоносен съд или „пръскане” на сърцето.

Предозирането на мед може да стане с пиенето на прекомерен брой кисели напитки, които са били съхранявани в медни съдове. Но това в днешно време е почти невъзможно. Токсичността на медта е много опасна тя може да доведе организма до тахикардия, хипертония, уремия, жълтеница, хемолитична анемия и смърт. Има едно генетично заболяване, което е свързано с големи количества мед отлагащи се в черния дроб, бъбреците, мозъка и това е болестта на Уилсън. Това е доста опасна болест, която не е свързана с прекаленото поемане на елемента мед от човека, н тя води със себе си редица опасности – тремор, психози и асцит.

Препоръчителната доза за дълги периоди на мед е 2 – 3 м. На ден, за да се избегне предозиране.

Препоръчителен дневен прием
Деца 0-6 мес. - 220 mcg
Деца 7-12 мес. - 220 mcg
Деца 1-3 г. -  340 mcg
Деца 4-8 г. - 440 mcg
Деца 9-13 г - 700 mcg
Юноши 14-18 г. - 890 mcg
Възрастни над 19 г. - 900 mcg
Бременни - 1,000 mcg
Кърмачки - 1,300 mcg

 
Калций Калцият е макроелемент, който е широко представен в човешкия ...
Семинар за краката Качването на маса в долните крайници иска смесени движения, големи...
Какво е мускулната треска? Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, ...

Реклама