Селенът е много важен елемент за човешкият организъм. Той е съставна част на ензима глутатион пероксидаза в еритроцитите. Той има функции на мощен антиоксидант, намалявайки водородния прекис и пероксидите на липидите. А това прави защитени клетъчни мембрани от вредното действие на пероксидацията.
Освен това селенът е съставка на доста протеини от много важно значение за организма като хемоглобина, цитохром С и миозин, но все още не е известно какво всъщност е точното му значение. Той освен това е важен част в метаболизма на тежките метали.

Селен може да си набавите от храната, като ядете риба и морски дарове, птиче месо, зърнени култури. По принцип колко селен има в зърнените култури зависи от това колко селен има в почвата. Плодовете както и зеленчуците имат незначително съдържание на селен. 

Дефицит
Когато има дефицит се наблюдават симптоми на дефицит и на витамин Д. Заболяването кешан, което води до кардиомиопатия се среща при липсата на селен и е често срещано при децата в Китай, които живеят в райони, където почвите са бедни на селен.

Селенът има противораково действие заради мощната си антиоксидантна функция и способността му да събира много ензими, които участват в клетъчното делене и растеж.

Предозиране на селен
Токсичността му е изследвана върху животни като при овцете води до загуба на апетит, слепота, рязко отслабване, коремни болки, мускулна парализа и смърт.
При хората може да доведе до повишена температура, повръщане, хипотония, гърчове и смърт. А при хронична токсичност се наблюдават – хемолитична анемия, увреждане на далака и бъбреците, както и на черния дроб.

Препоръчителен дневен прием
Деца 1-3 г.: 20 mcg
Деца 4-8 г.: 30 mcg
Деца 9-13 г.: 40 mcg
Юноши 14-18 г.: 55 mcg
Възрастни над 19 г.: 55 mcg
Бременни: 60 mcg
Кърмачки: 70 mcg

 
Бицепс Артър Джоунс преди повече от 15 години е казал, че повечето културисти ...
Суплементите в натуралния бодибилдинг Креатин Естествено всички сте чували за него. Истината обаче е, че това...
Топ 10 на причините, защо трябва да тренирате сутрин Номер 10 Изгражда последователност няма как да тренирате в обедната...

Реклама