Селенът е много важен елемент за човешкият организъм. Той е съставна част на ензима глутатион пероксидаза в еритроцитите. Той има функции на мощен антиоксидант, намалявайки водородния прекис и пероксидите на липидите. А това прави защитени клетъчни мембрани от вредното действие на пероксидацията.
Освен това селенът е съставка на доста протеини от много важно значение за организма като хемоглобина, цитохром С и миозин, но все още не е известно какво всъщност е точното му значение. Той освен това е важен част в метаболизма на тежките метали.

Селен може да си набавите от храната, като ядете риба и морски дарове, птиче месо, зърнени култури. По принцип колко селен има в зърнените култури зависи от това колко селен има в почвата. Плодовете както и зеленчуците имат незначително съдържание на селен. 

Дефицит
Когато има дефицит се наблюдават симптоми на дефицит и на витамин Д. Заболяването кешан, което води до кардиомиопатия се среща при липсата на селен и е често срещано при децата в Китай, които живеят в райони, където почвите са бедни на селен.

Селенът има противораково действие заради мощната си антиоксидантна функция и способността му да събира много ензими, които участват в клетъчното делене и растеж.

Предозиране на селен
Токсичността му е изследвана върху животни като при овцете води до загуба на апетит, слепота, рязко отслабване, коремни болки, мускулна парализа и смърт.
При хората може да доведе до повишена температура, повръщане, хипотония, гърчове и смърт. А при хронична токсичност се наблюдават – хемолитична анемия, увреждане на далака и бъбреците, както и на черния дроб.

Препоръчителен дневен прием
Деца 1-3 г.: 20 mcg
Деца 4-8 г.: 30 mcg
Деца 9-13 г.: 40 mcg
Юноши 14-18 г.: 55 mcg
Възрастни над 19 г.: 55 mcg
Бременни: 60 mcg
Кърмачки: 70 mcg

 
Сила и маса. Гледна точка на Майк Менцер Сила и маса. Как всъщност са свързани те – една реалистична гледна...
Колко важно е загряването и разтягането? Колкото повече време тренирам, толкова по-ясно осъзнавам...
Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА. Ключът към поддържане на постоянен...

Реклама