Основни упражнения при тренировката за рамене
За да си създадете наистина имидж на мускулест мъж, ще трябва да се фокусиратe върху увеличаване размера на вашите рамена, това ще ви помогне да развиете V – образен външен вид - широки рамене и тесенa талия. Това е един от най-важните фактори, които професионалните културисти се стремят да развият, запазят и градят.

За да направите големи рамене, трябва да се съсредоточи върху точните упражнения, които да ви гарантират растежа на мускулите.
По-долу са някои от най-добрите упражнения и техники, за целта.

Раменни преси
Раменните преси e основно упражнение за големи рамене. Това е така, защото те позволяват да се вдига голяма тежест, която да напомпа мускулите.
Има няколко варианти за раменни преси -  вдигане на щанга пред гърди и зад врат и пресите на Арнолд, обикновено вдигане на дъмбели за рамо. Хубаво е да редувате тези варианти, за да натоварите цялостно раменните мускули. За предпочитане са от 2 до 4 серии с по 5 до 8 повторения (става дума за работни серии т.е. разгряващите серии не се броят).

Придърпване на щанга към брадата
Упражнението натоварва предната и страничната глава на делтовидния мускул. Така рамото ще изглежда по – голямо и „закръглено”. Важно е упражнението да се изпълнява в пълна амплитуда – от крайно долно положение до брадичката, като лактите постоянно сочат нагоре. Вариант е упражнението е да се изпълнява и с хват на ширината на раменете, както го предпочитат по – голяма част от трениращите. Плавно и под контрол пускате надолу и след това взривно вдигате нагоре. 2-3 серии от 8-10 повторения на тренировка

Вдигане на раменете с дъмбели
Това упражнение е предимно за трапеца, но той е свързан с раменния пояс, а и без добре развит трапец, няма да покажете и впечатляващи рамене. Упражнението е просто. Вземете два дъмбела, може и щанга, но дъмбелите са за предпочитане, заради по – свободното и пълно движение. Застанали така от стоеж дъмбелите са пред тялото вдигате с силата на трапеца нагоре и малко назад, можете да се опитате при движението на горе да събирате и плешките, ако не сте го правили така досега (някой просто вдигат раменете нагоре и после пускат) – да събирате плешките, ще усетите съвсем различно натоварване. При движението нагоре свийте и малко ръцете, за да постигнете по – голяма амплитуда и да можете да ползвате по – голяма тежест. Отново 2-3 серии по 8-10повторение.

Разтваряне на ръцете встрани с дъмбели
Едно класическо упражнение за широки рамене. Натоварва средната част на раменете. Изпълнението е просто от стоеж с дъмбели встрани от тялото вдигате ръцете встрани. Лактите са леко свити и се движат преди китките. Трябва да внимавате по време на разтварянето китките да не са по – високо от лактите. При правилното изпълнение лактите водят, а китките са просто като куки. Вдигате до височината на раменете, не продължавайте по – нагоре. В горната част се старайте малкия ви пръст да е най – високо, сякаш изсипвате кана с вода.  Лактите са леко свити, ако се увлечете с тежестите можете да включите и малко чийтинг за последните повторения.

Разтваряне встрани с дъмбели от наклон
Това е упражнение за задната част на раменете, която е доста пренебрегвана от повечето трениращи защото трудно се вижда в огледалото.  Подобно на предното само че се изпълнява от водоравен наклон и вдигате настрани и нагоре. Старайте се да не вдигате назад и нагоре, а встрани и нагоре, мислената линия на двете ръце трябва да образува почти права линия.

 
Тренировъчна система за начинаещи В разделът за тренировки за начинаещи ще обясним някои от основните ...
L-ГЛУТАМИН L-глутамин е аминокиселина, намираща се в свободна форма, както във...
Колко важно е загряването и разтягането? Колкото повече време тренирам, толкова по-ясно осъзнавам...

Реклама