Коя е най-добрата ширина ,за да акцентирате върху трицепсите при изтласкването с тесен хват?

Традиционното изтласкване от лег обикновено значи изтласкване от тилен лег с хват колкото ширината на раменете или по-голям.

Главният акцент при него е върху гърдите. Изтласкването с тесен хват, от друга страна, обикновено значи хват, по-малък от ширината на раменете, който обикновено рязко увеличава акцента върху трицепсите. Коя обаче е точната големина на хвата – това е добър въпрос с много отговори.

Твърде тесен хват за удобство. Някои схващат името на упражнението буквално и поставят ръцете върху щангата така, че те почти се докосват.

Идеята им е, че колкото по-тесен хватът, толкова по-голямо е участието на трицепсите. Въпреки, че хват с тази ширина натоварва трицепсите, той от друга страна оказва негативно влияние върху китките и лактите. А прекомерният стрес върху ставите води до травми, особено ако изтласквате голяма тежест (а и голямата тежест се балансира по-трудно).

Достатъчно тесен. Повечето билдери използват положение на дланите „хват тип два палеца”. Те поставят ръцете си така, че протегнатите им палци върху щангата се срещат (около 15см при повечето мъже). Това е възможно най-близо, колкото може да се желае – трицепсите се натоварват добре, но вече може да усетите натоварването като стрес в китките и лактите си.

Точно на място. Малцина са тези, за които хват съвсем малко по-тесен от ширината на раменете е достатъчен за изтласкване с тесен хват. Така трицепсите се натоварват точно толкова ефективно, колкото и при всеки тесен хват, но в същото време се намалява рязко стресът върху китките и лактите. Плюс това ще изтласкате по-голяма тежест, отколкото може да позволи по-тесен хват, което значи и по- добро натоварване на трицепсите. Само – за да намалите докрай участието на гърдите – дръжте лактите близо до тялото отстрани.

Тесен за вас. Тъй като бодибилдинга е строго индивидуален спорт, експериментирайте с различни ширини на хвата , докато намерите най-удобния за китките ви, но и до го усещате най- добре в трицепсите. Ако не можете да намерите този „най- добър” хват, придържайте се към ширина колкото тази на раменете – тогава механиката на движението е оптимална, удобен е за китките и развитието на трицепсите е отлично.

 
Глутамин – незаменими аминокиселини за организма Ако се чудите какво е глутамин и дали трябва да го приемате, вие сте...
Напреднали Напреднали - (над 2 години опит) – тук може да тренирате от три пъти...
9 – те крачки към развиване на мощ 1. Тренировъчна честота Тренировките са 4 пъти седмично по системата...

Реклама