Пулоувър ли? Я на лежанката! – Съвет за подрастващи

„Не си губи времето придържай се към основните упражнения.”
От Дориан Йейтс, шесткратен Мистър Олимпия

От години се говори, че напречният пулоувър, когато се изпълнява от подрастващи, при които нормалният процес на развитие още не е приключил има способността да разпъва костните хрущяли и да увеличава скелетните размери на гръдния кош.
Честно казано аз не вярвам в тази теория. Смятам, че дори и пулоувърът да можеше да разшири гръдния кош, уголемяването би било незначително и по всяка вероятност не би си струвало времето и енергията, които ще загубите.

Вместо да си поставяте за цел да увеличите дадени скелетни размери на гръдният си кош, по – добре извършвайте пряка работа за гръдните си мускули, за да изградите дебелина и ширина – и по този начин, естествено, ще промените и обиколката си.
Лошото при пулоувъра е, че той е неспециализирано упражнение, т.е. не натоварва изключително и само една мускулна група. Той въздейства върху огромна част на перките, зъбчатия мускул, големия гръден мускул и трицепсите. Един вид е упражнение за всичко, което може да свърши работа на някой запален привърженик на кръговата тренировка, но едва ли е подходящо за човек, който се отнася сериозно към изграждането на маса.

Пулоувър ли? Я на лежанката! – Съвет за подрастващи

По – добре ще бъде ако включите базови движения ( като например вдигане от полулег, набиране и дърпане на скрипец), които удрят големите мускулни групи и ти дават сила и маса.

Що се отнася до включването на пулоувърът в програмата за гърди, аз смятам, че това упражнение е по – продуктивно като движение за гърба, тежестта, която може да се сложи, е ограничен а от силата на трицепсите, която влиза в действие в един момент от движението, когато всъщност ръцете носят щангата или дъмбела. Пулоувърът също се явява ценно средство, когато искаш да извадиш зъбчатия мускул, но що се отнася до изграждането на гърдите, има къде – къде по – добри възможности, като например всички видове вдигания от лег, флайс и пекдекът.

Аз не отричам пулоувърът чисто и просто по теоретически съображения, но също и от гледна точка на практиката.
Дори и това упражнение да има някаква способност да разширява гръдния кош, ефектът е минимален.

Подобни статии:
 
Пет закона за изграждане на големи мускули Тренирай интензивно, храни се мъдро и расти! Искате да бъдете в клуба ...
Препарати за релеф - "фет бърнъри" 1. Описание на продуктите и начин на употреба Името на продуктите...
Семинар за краката Качването на маса в долните крайници иска смесени движения, големи...

Реклама