Супер флайс Упражнението флайс с дъмбели е едно от най – подценяваните упражнения за гърди.Упражнението флайс с дъмбели е едно от най – подценяваните упражнения за гърди. В действителност то е едно от най – добрите. Съществуват мнения, че флайс е завършващо упражнение в тренировките. Има най – малко две  причини, поради които упражнението се дискредитира в съзнанието на културистите. Първата е в името. В директен превод флай означава муха. Никой не уважава мухите – те са малки и досадни. Втората е, че при бенч прес могат да се повдигнат сериозни тежести, което ви кара да се чувствате силен мъж и да бъдете забелязан от другите. Докато при флайс поради широко отворените ръце работната тежест е малка.

Флайс означава разтваряне с дъмбели. Това определение най – добре приляга на упражнението. Ръцете са леко свити в лактите и в това упражнение се събират пред тялото. Движение в лактите няма, а има само в раменната става. Упражнението се изпълнява от лег.
Друга разновидност ще наричаме избутване с дъмбели. При нея мишницата и предмишницата са под прав ъгъл и дъмбелите се избутват право нагоре, докато при разтварянето те описват един полукръг пред тялото.
За да се убедите сами в ефективността на разтварянето, направете следният експеримент. Поставете лявата си ръка върху десния гръден мускул. С дясната ръка избутайте нагоре лек дъмбел. Насочете вниманието си към това как се съкращава гръдният мускул. След това отведете ръката в страни и направете с нея движението разтваряне с дъмбели. Д – р Стийв Флек ръководител на силовата подготовка на Олимпийския комитет на САЩ и носител на годишната награда на Националната Асоциация на Силовите Спортове споделя с нас своето мнение:
„Моите твърдения винаги са подкрепени с изследвания. За целта направихме електромиограма на гръдните мускули,. Тя показа, че при разтягане с дъмбели има цялостно натоварване върху пекторалис майор. Това се наблюдава само при разтягането. При всички останали упражнения натоварваните райони са по – ограничени.”

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ
Техническия термин на разтварянето е хоризонтална раменна аддукция. Това е движение привеждащо ръката ви от позиция перпендикулярна на тялото по един въображаем полукръг до позиция, в която двете ръце се намират на една линия. Тук лакътната става е само стабилизираща, тя не участва в движението. Ръцете са само леко свити за да се намали стреса върху нея.
Тук двигателя на разтварянето е големият гръден мускул, а предната част на рамото играе второстепенна роля.
В сравнение с бенч преса разтварянето предлага по – добро натоварване и по – голям обхват на  движението. То осигурява чудесно натоварване на цялата гръдна плоча.

 
Програма за покачване на мускулна маса Тази програма е съставена предимно от базови упражнения, именно това е...
Топ 10 на причините, защо трябва да тренирате сутрин Номер 10 Изгражда последователност няма как да тренирате в обедната...
Съветите на шампионите - Крис Кормиер Важно е да се научите да разбирате езикът на вашето тяло – кога ви...

Реклама