Бенч прес - съветите на световните шампиониДжеймс Хендерсън – световен шампион по бенч прес за 1997г и носител на световният рекорд по бенч прес в супер тежка категория – 320, 5 килограма.

 1. Вие ще трябва да се преборите с гравитацията, за избутате тежката щанга пред гърдите. Затова е нужно да изработите експлозивно и бързо движение.
 2. Научете се да съкращавате всички мускули, които участват в движението и канализирайте мощта им в избутването.
 3. Тъй като в избутването участват раменете и трицепсите, тренирайте всички мускули на раменния пояс.
 4. Изграждайте силата с по – малък брой повторения.

Бенч прес - съветите на световните шампиониБил Казмир и двукратен шампион по силов трибой, трикратен победител в световното първенство за най – силен мъж. Личният му рекорд на избутване от лежанка е 300,5 кг.

 1. Наблегнете върху взривната сила на избутването. Това е по – важно отколкото тежестта на щангата, която вдигате.
 2. Изучете движението в детайли и въздействието му върху всички участващи мускулни групи. После с критичен поглед открийте, къде са слабите ви места и проведете специфична тренировка, за да ги превърнете в силни.
 3. Тренирайте волята и мотивацията си. Щангата няма да се повдигне , докато вие не я повдигнете, а вие няма да я повдигнете, докато не повярвате, че това ще стане. Представете си, че повдигате лоста с тежестта с лекота и не поставяйте психични бариери пред себе си.
 4. Отпускайте щангата по контрол. Това се постига с помощта на трицепса и раменете и после веднага включете гърдите за взривното избутване.

Ан Леверт – 11 пъти национален шампион на САЩ за ветерани. В категория до 50 кг. Има постижение от 86 кг. Избутване от лежанка.

 1. Включете в тренировката за гърди различни упражнения, като флайс, кофички, разтваряне с дъмбели и др.
 2. Тренирайте на лежанката повече от веднъж седмично.
 3. Тренирайте, за да преодолеете следващата по – голяма тежест. Никога не се предавайте!
 4. Дръжте краката винаги сгънати под ъгъл 90 градуса в коленете. Така ще имате най – стабилна позиция и това ще пренасочи силата ви към избутването на щангата.

Франко Коломбо – Мр. Олимпия, световен вицешампион на бенч прес през 1972г. С постижение 205 кг. Бенч прес - съветите на световните шампиони Личен рекорд на избутване от лежанка 243 кг.

 1. Отпускайте лоста на щангата към различни точки на гръдният ви кош. Така ще намирате в коя позиция гърдите ви са май – силни. Тренирайте тази позиция тежко, но не подценявайте и другите.
 2. Не правете максимално избутване всяка седмица.
 3. Тренирайте наистина тежко веднъж седмично и разпускайте следващият път.
 4. Не правете разтоварваща серия след като сте направили най – тежката си серия в упражнението. Спрете на най – тежката серия. Така мускулите ви ще „запомнят” тази тежест за следващият път.
 5. Не правете форсирани серии. Използвайте помощник само когато щангата ви затисне.

Бенч прес - съветите на световните шампиониЕди Робинсън – носител на световен рекорд по бенч прес за 1986г. в категория до 100 кг. – 277кг. Мр. САЩ през 1989г., професионален културист.

 1. За да вдигнете големи щанги ви трябват големи мускули. Това пък ще стане като вдигате големи тежести. Просто работата е вързана.
 2. Не се чувствайте задължен да тренирате гърдите на лежанката с широк хват.
 3. Експериментирайте! За мен хватът на ширината на раменете работи по – добре от широкия.
 4. Отдайте се на тренировката, мислете само за упражнението. Концентрирайте вниманието и цялата си психическа енергия в него.
 5. Щом веднъж сте отпуснали щангата до гърдите си, натиснете лоста мощно на горе и избутайте тежестта.
 
Суперсерии за гърди Сменявали ли сте скоро тренировката си за гърди. Може би е време да...
Съвети на шампионите. Кога и как можем да използваме „чийтинг – принципа”? Майк Франсоа Чийтингът е много често използвам метод, но много хора...
Невидимите коремни мускули Има две причини да не обичате да тренирате страните на гръдния кош....

Реклама