Тайната на големия гръден кошДжин Моуз

Изумен съм как в тези модерни времена, в които културизмът достигна невероятно развитие и създаде шампиони с изумителна мускулна маса и релеф, съществува елемент по който те не могат да се мерят с легенди от миналото, като Рег Парк, Бил Пърл, Джон Гримек и много други. Това е гръдната кухина. Загледайте се на някое състезание особено при позата встрани гърди. Състезателите стягат бицепс, гърди и рамо, но поема ли дъх някои да издуе гръдния кош, подчертан от тясна талия? Не, днес по – скоро всичко е само мускули.
Без значение колко големи са гръдните мускули, неразвитата ребрена кухина дава незавършен, плосък вид на гръдният кош.

Всички начинаещи културисти трябва да са наясно, че развитието на гръдния кош трябва да стане, преди да са натрупали солидна мускулатура. Много трениращи пропускат това нещо и след време осъзнават, че нещо във фигурата им липсва. Това е така, защото след развитието на масивни пекторали е трудно да се достигне до допълнително структурно уголемяване на ребрената кухина. Не можем да променим структурата, с която сме се родили, но с правилни упражнения от самото начало може да се достигне до уголемяване и оформяне на ребрената кухина.
Самата кухина представлява „еластична кутия”, формирана от ребрата хванати за прешлените. Основната й функция е да предпазва сърцето и белите дробове и механически да подпомага дишането. Затова съвсем естествено е кухината да приема формата на белите дробове. Когато вдишате дълбоко при такива упражнения, междуребрените мускули се разтягат, за да посрещнат увеличения обем на белите дробове. Ето защо упражненията при които се изисква максимално вдишване, стимулират нарастването на кухината. Те са най – ефикасни при по – млади хора – до около 25 години. След тази възраст става трудно да се достигне до резултат. Сегашните културисти работят гръдни мускули, но упражненията за ребрената кухина са пренебрегнати.
„Пуловер”- ът е напълно забравено упражнение. Спомням си, че преди много време имаше хора като Рей Ротлидж (Мистър Америка и Мистър Вселена), който правеше по 10 повторения („пуловер” с изпънати ръце) с дъмбел от 70 килограма. Сега такъв вид упражнения се пренебрегва от младите културисти.

Затова, ако желаете пълно развита физика и не само отпред и отзад, но и отстрани, вмъкнете в своята програма такива упражнения. Най – удачно е да го правите след тежки серии като например клекове. Тоест една серия клек и веднага серия „пуловер”. Не гледайте на тези упражнения като излишни. Дори Арнолд в своите съвети и програми за начинаещи не пропуска да включи някоя разновидност на „пуловера” в тях.

 
Средно напреднали Средно-напреднали - (6 месеца до 2 години тренировъчен опит) – тренирате...
Горене на мазнини Средно интензивната, продължителна циклична дейност в аеробен режим...
Хидратирани по време на тренировката Питие след работа не компенсира загубата на течност от тялото ви по...

Реклама