Всеки, който се занимава с фитнес, е чувал за стречингът и знае, че с този вид тренировка се работи за подобряване на двигателната способност.
Която е един от важните компоненти на спортно – моторната способност, наред със силата, бързината, продължителността и координацията, но за съжаление двигателността често се пропуска при тренировка.
Мит е, че чрез стречингът се губи мускулна маса и това е доказано. Точно обратното стречинг упражненията носят много предимства за трениращите:

 • Подобрената гъвкавост стимулират тялото и съзнанието ни.
 • Стречингът повишава самочувствието чрез премахване на напрежението.
 • Предотвратяват се чрез настъпващи с възрастта ограничения на движенията.
 • По – голяма мобилност на ставите увеличава използването им в спортните упражнения.
 • Мускулатурата и съединителната тъкан получават по - голяма

Еластичност и разтегателност.

 • Чрез разтягащите дразнения се увеличава кръвоснабдяването и обмяната на веществата.
 • Постигната чрез разтягането по – голяма изходна дължина увеличава възможността за по силно мускулно съкращение.
 • Стречингът след тренировката стимулира регенеративната способност като нормализира мускулният тонус.
 • Опасността от травми е по – малка при системен стречинг, тъй като мускулатурата е по – еластична.

Стречинг, но кога?
Стречинг упражненията могат да се изпълняват и преди и след тренировка.
При загряването след общата мобилизация на ставите и сърдечносъдовата система, трябва да се разтегнат и мускулите, които са основно ангажирани в тренировката.
Така се постига готовност за съкращение, което увеличава потенциала от сила. Позициите на разтягане не трябва да са големи и да траят повече от 15 секунди. Ако са по – дълги мускулът е отпуснат.
След тренировка сречингът стимулира регенеративната способност като нормализира мускулният тонус, като вероятността от травми е много малка. Допълнително се препоръчва и упражнения за гръб, тъй като той е най – натоварен. В тази фаза от тренировката се задържа 15 – 30 секунди в разтегнато положение и се повтаря 2 – 3 пъти, като дишате равномерно.

Стречинг, но как?
В стречингът съществуват различни методи на разтягане, изградени на базата на мускулни рефлексни механизми. Според телесното предразположение и тренировъчната ситуация може да се предпочете една определена методика, най – често в една стречинг серия се използват две методики.

При пасивно статичната разтегателна методика с бавно движение мускулът се довежда до крайно разтягане, без да се предизвиква болка. Трябва да се осъществи леко разтягане, т. нар. дразнене за разтягане. В това положение се издържа 15 – 30 секунди, през което време се усеща намаляващо мускулно напрежение. Този процес се повтаря 2 – 3 пъти. Дишайте спокойно и равномерно.
При пасивно статичната разтегателна методика е подходяща за заключителната фаза от тренировката. Така релаксирате, нормализирате дишането и се тонизирате след тежката тренировка.

PNF – методътили проприоцептивна невро – мускулна фасцикулация.
Това е разгряващо и разпускащо разтягане и се основава на последователната смяна от контракция, отпускане и разтягане. В позицията на разтягане мускулът се задържа от 6 до 10 секунди контрахиран изометрично. След прекратяване на контракцията мускулът изпада веднага в отпуснато състояние, което да трае 2 – 4 сек. И след това го разтягаме за 15 – 30 секунди. Този процес се повтаря 2 – 3 пъти. Тук също се диша равномерно.
PNF – методът се използва при възстановителна тренировка след наранявания, травми и в профилактичната гимнастика за гръбначният стълб.

Има няколко основни принципи при упражненията за разтягане:

 • Гърбът се държи в положение запазващо физиологичните му извивки.
 • Главата е продължение на гръбначният стълб.
 • Ставите да не се преразтягат.
 • Да не се натоварват силово разтяганите мускули.
 • Спокойно и равномерно дишане.
 • Липса на болка, а само дразнене за разтягане.

Стречингът е важна съставна част от фитнес тренировката и подобрява двигателността, която наред със силата, издръжливостта, бързината и координацията значително повлиява постиженията.

 
Напълняваме ли от прекалено много въглехидрати. Прости и сложни въглехидрати Отговорът е ДА, ако ... Ядете прекалено много прости въглехидрати като...
Фитнес калкулатори Изчисляване на максималния пулс  Проверете колко калории сте...
Глутамин – незаменими аминокиселини за организма Ако се чудите какво е глутамин и дали трябва да го приемате, вие сте...

Реклама