Голяма доза кофеин възстановява 66% по-бързо количеството гликоген в мускулите в рамките на няколко Кофеинътчаса.
Кофеинът помага на мускулите да усвояват по-добре глюкозата и значително увеличава скоростта на възстановяване на запасите от гликоген в мускулната тъкан след тежки физически натоварвания. Това установиха група австралийски учени от Института за медицински изследвания “Garvan” в Сидни, Института за медицински изследвания “St. Vincent” във Фицрой, щата Виктория в Австралия и Кралския Мелбърнски Институт към Технологическия Университет (RMIT) в Бундоора, Виктория, Австралия, в резултат на сложен експеримент с участието на тим професионални спортисти,  съобщава EurekAlert.
Известно е, че консумацията на кофеин и въглехидрати преди и по време на тренировки значително увеличава силата и издръжливостта на атлетите, но австралийският екип за пръв път доказал, че съчетанието от двете групи вещества способства и по-бързото възстановяване на работоспособността и издръжливостта на мускулите след натоварванията.

В експеримента на специалистите участвали 7 велосипедисти маратонци, които в предварителния стадий на изследването въртели до пълно изтощение педалите на велотренажори, след което консумирали вечеря с минимално съдържание на въглехидрати. По този начин учените искали да намалят до минимум запасите от гликоген в мускулите им, преди експерименталното изпитание на следващия ден.
Спортистите не яли нищо до следващия ден тренировка до изтощение в лабораторията, след което били разделени на две групи, едната от които получила енергийна напитки само с глюкоза, а другата – с глюкоза и кофеин. Двете групи почивали по 4 часа след силовата тренировка, след което от състезателите били взети мускулни биопсии и по няколко кръвни проби, за да се установи доколко мускулите са се презаредили с гликоген, както и концентрацията на глюкозо-регулиращите метаболити и хормони, глюкозата и инсулина в кръвта.
Целият експеримент от 2 тренировъчни сесии бил повторен след 7-10 дни, като единствената разлика била, че групата, която при първия опит пила само глюкозни напитки, той път приела напитки с добавка кофеин, и обратното. И в двата случая течностите били с еднакъв, цвят, аромат, вкус и количества въглехидрати, като единствената различаваща ги съставка бил кофеинът.
Клиничните изследвания на мускулната тъкан и кръвните проби показали, че през първия час след тренировката нивото на възстановяване на гликогена не се повлиявало съществено от наличието или не на кофеин в напитките. На 4-ия час от възстановяването обаче, спортистите приели кофеин показали 66% по-високи нива на гликоген в мускулите в сравнение с колегите си. В рамките на 4-часовия възстановителен период, в кръвта на консумиралите кофеин били отчетени по-високи количества на глюкозата и плазмения инсулин, както и на няколко протеини като калциево зависимия киназа (kinase) и киназа В (kinase B), които участват в преноса на глюкозата от кръвта в мускулните клетки.
Авторите на изследването уточняват, че в експеримента са използвани големи дози кофеин – 8 мг. на килограм тегло, което се равнява на 5-6 чаши силно кафе. При повторни изследвания специалистите смятат да установят количествено благотворния ефект от по-малки количества кофеин.
Общи доказани полезни ефекти:
* стимулира производството на епинефрин (адреналин)
* увеличава нивата на свободна енергия
* премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня
* подобрява спортните постижения, в следствие потискане чувството на умора
* подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип)
* стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на вода
* увеличава ефекта на болкоуспокояващите
* увеличава скоростта и обема на метаболизма (в частта на катаболизма преди всичко).
Кофеинът оказва влияние и върху подкожната мазнина и мускулния метаболизъм, увеличавайки нивото на цикличния аденозин монофосфат . Така се увеличава нивото на кръвната захар и освобождаването на свободните мастни киселини от клетките, а това увеличава и енергията и изходното ниво при дълготрайни натоварвания, каквито са например продължителните кардиозанимания. Така с отделянето на свободните мастни киселини заедно с ограничаване на въглехидратите при диета ще стопите сериозно количество подкожна мазнина.

Ресурси: bgfactor.org
bb-team.org
fitnes-bg.com

 
Глутамин Глутаминът е аминокиселина, която пречи на процесите, водещи до...
Тренировка за гърди. Маса и релеф Тренировка за маса на гърди Упражнения и серии Избутване от лежанка...
Пет дневна фитнес програма за напреднали Тренировката започва с 20 минутно загряване, като се набляга на...

Реклама