Най могъщата аминокиселина известна в кардиологията и имунологията.

Аргинина е източник за образуване на Азотния окис(NO) – много мощен съдоразширяващ фактор и невромедиатър, затова успешно може да се използва при сърдечно-съдови заболявания.

Л-аргинина, както и другите аминокиселини е строителен материал, от който организма синтезира белтъчини, хормони и ензими.

 1. Л- аргинина поддържа здрава сърдечно-съдовата система. Азотния оксид, който се получава при разпадането на Л-аргинина, способства за разширяване на съдовете ( този механизъм се използва широко в кардиологията).

 2. Предотвратява развитието на тромби. Азотния оксид възпрепядства слепването на тромбоцитите по между си и слепването им със стените на кръвоносните съдове. Кръвта се разрежда, благодарение на което намаляват разширените вени, разнасят се хемероидните възли, ускорява се заздравяването на трофическите язви.

 3. Осигурява нормално ниво на кръвното налягане. В дози от 2-3 грама на ден намалява напрежението в гладката мускулатура на артериите, като по този начин снижава долната граница на кръвното налягане.

 4. Регулира производството на хормони. Когато азотния оксид възбужда ерогенните зони тогава постъпва моментален сигнал в хипоталамуса. Хипоталамо – хипофизната зона контролира работата на жлезите произвеждащи хормони, това са 13 хормона необходими за функционирането на организма: надбъбречна, щитовидна жлеза, сперматогенеза, овулация и т.н. Нормализира хормоналния фон в организма.

 5. Л-Аргинина забавя растежа на доброкачествени и злокачествени образувания, в това число и много ракови. В механизма на това явление участва способноста:

  а) активира противоподдуваща цитотоксичност на макрофагите

  б) увеличава броя и функционалната активност на Т-хелперите – основното звено на имунната защита.

  в) Увеличава броя и активноста на NK( натурални килъри) и LAK ( лимфоцитно активирани килъри).

  Благодарение на нормализирането на хормоналния фон спира развитието и настъпва разнасянето на хормонозависещите подутини (миоми, фиброми, мастопатии и т.н.), щитовидни възли.

 6. Помага за разрешаването на проблеми като забавяне на половото узряване, нарушен менструален цикъл, болезнен цикъл, някои видове безплодие, нарушена сперматогенеза. Семената течност е много богата на Л-Аргинин. При недостиг на Л-Аргинин в храната на децата води до забавяне на половото узряване.Л-Аргинина е ефективен при засилване на сперматогенезата, което се използва при лечение на безплодие при мъжете. Л-Аргинина е способен да увеличи силата и продължителността на кръвоснабдяване на половите органи както при мъжете така и при жените. Той увеличава времето на половия акт, засилва приятните полови усещания и прави оргазъма да е по продължителен и дълбок.

 7. Благотворно влияе на състоянието на подстомашната жлеза. Нормализира кръвната захар – исулиновия баланс и мастния обмен.И служи за профилактика на захарния диабет (затлъстяване).

 8. Подобрява структурата и работата на черния дроб. Играе съществена роля в излекуването и предотвратяването на цироза и мастна филтрация на черния дроб, способства на дезинтоксикационните процеси в черния дроб.

 9. Полезен при заболявания на бъбреците. Л-Аргинина се използва за увеличаване на очистителния потенциал на бъбреците за извеждане на крайните продукти от обмяната.

 10. Има много добър психотропен ефект, като предизвиква увеличение нивото на „хормона на растежа“ и „ хормона на удоволствието“ - ендорфин и енкефалин, но до горните нормални граници. Л-Аргинина води до подобряване на настроението, прави човека по активен и инициативен. Недостига на тези хормони води до депресия и умора.

 11. Стимулира ръста на подрастващите. Л–Аргинина е един от най ефективните стимулатори за производство на „хормона на растежа“. При употребата му той позволява да поддържа концентрацията на хормона в горните граници на допустимото ниво. Не достатъчния прием с храната води до забавяне на растежа. Това е реална възможност за ниските на ръст родители да се погрижат за техните деца да станат по-високи.

 12. Влияе върху обмена на мазнините. Използва се като средство в бодибилдинга, за увеличение на мускулната маса и намаляване на мазнините. Спира размножаването на липоцитите(мастните клетки) и стимулира размножаването на миоцитите (мускулните клетки). При ползването на Л-Аргинин се наблюдава намаление на теглото без каквито и да било положени усилия и без изменение в хранителния режим.

 13. Способства за по бързо зарастване на рани и възстановяване на повредени тъкани.

 14. Укрепва имунната система, тъй като азотния оксид стимулира производството на макрофаги и некрофили, клетки които поглъщат некачествените мъртви клетки и ги извеждат от организма. Аминокиселината Л-Аргинин е включена в програмата за профилактика и лечение на СПИН.

 15. Осигурява кръвен поток към крайниците.

Противопоказания:

- Л-Аргинина е противопоказен при активно действащо заболяване с вируса Херпес

- Л-Аргинина не се препоръчва на бременни и кърмещи жени.

- Л-Аргинина не е доказан при шизофрения

AAKG MEGA HARDCORE на Trec Nutrition е продукт който съдържа прецизно балансирана пропорция от аминокиселината Л-Аргинин в нейната най-биоактивна и най-добре усвояема форма - Аргинин Алфа-Кетоглутарат (AAKG) и Цитрулин малат. Вчовешкото тяло тези компоненти действат като прекурсор на Азотния оксид - който увеличава доставката на енергийни субстанции (въглехидрати) и структурни компоненти (амино киселини), както и кислород който минава през кръвния поток към мускулните клетки. Това води до увеличена ефективност на работещите мускули която се изразява в значително увеличение на мускулната сила и издръжливост по време на тренировка, а в след тренировъчния период по-бързо възстановяване. Крайния резултат от всичко това е увеличение на чистата мускулна маса. Продукта също подобрява и сексуалната активност, защото азотния оксид стимулира физиологичните процеси водещи до ерекция.

Източник fit-factor.com

 
Напълняваме ли от прекалено много въглехидрати. Прости и сложни въглехидрати Отговорът е ДА, ако ... Ядете прекалено много прости въглехидрати като...
Изгаряне на мазнините. Част 1 Лили Мак Доналд “FLEX” Как да изберем и използваме термогенните...
Странично завъртане на горен скрипец САМО ЗА НАПРЕДНАЛИ Сграда без основа винаги може да се срути, нали?...

Реклама