Гърбът е винаги правВсичко за клека
Това ще рече, че кръстът, гръбнака между плешките и задната част на главата трябва да се намират на една линия.
Точно от тази непоносимост на дисковете на гръбначния стълб към компресията произхождат проблемите на много атлети. Лекоатлетите като цяло са известни, че когато стане въпрос за клек, при тях могат да се открият ясно 2 неща:
- много големи тежести
- малки амплитуди на движение
Т.е. повечето атлети правят най – вече половинки и четвъртинки клекове. Благодарение на малките амплитуди на движение е доста по – лесно да се прогресира с тежестите (в сравнение с пълния клек). Значи хората повишават работните си тежести доста по – бързо отколкото прешлените и дисковете (пасивните елементи в кинетичната верига) могат да се приспособят. А както казахме вече - гръбнакът не понася много добре компресия. Равносметката е, че доста лекоатлети губят между дисково пространство.
Закона за повтарящите се движения гласи:  "Колкото по-голяма е амплитудата на дадено движение - толкова по-малка е вероятността да се контузим".

Как да се пазим при клек?
Има техника за пускане на щангата. Т.е. при последните серии, когато вече сме изморени, или при най-тежките серии да намерим някой, който да ни пази. В случай, че нямаме такава опция - да си преценим добре силата, тежестите и умората – по-добре е да направим 1 повторение или 1 серия по – малко, отколкото да се окажем в една крайно неудобна и опасна ситуация с едно 100/ 150кг на гърба си.

Техника на клека
Има както общовалидни, така и индивидуални неща. Универсалната препоръка е:
- стъпалата малко по-широко от широчината на раменете
- пръстите сочат леко встрани
Стъпалата трябва да са поставени толкова широко, колкото бедрата да позволяват на коленете да сочат в посока на пръстите на краката.
Това е и един от най-важните моменти в клека – коленете винаги да сочат стъпалото.

 
Ефектите на Трипофана За хората, които вземат в нормално количество трипофан по време на...
Съотношението между спорт и изгорени калории По долу в таблицата сме ви изнесли при всеки по – популярен вид...
Кой е най – добрият протеин? Труден въпрос. От теоретична гледна точка, колкото по – бавно...

Реклама