Калцият е макроелемент, който е широко представен в човешкия организъм (общо около 1,2 кг). 97-99 % от Калцийнего участват в изграждането на костната система, а останалите 1-3 % е в йонизирана форма в кръвта и тъканите или е свързан с белтъците. Изключително важен е за формирането и поддържането на целостта на зъбите. Той участва и в изграждане различни клетъчни структури - например стабилизира мембраните, намира се в кръвта под формата на хлоридна сол (50-70мг/л), а също участва и при съсирването на кръвта чрез влиянието си върху ензима тромбокиназа. Последният е отговорен за превръщането на прототромбина в тромбин.
Солите на калция укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Той участва и в повишаване защитните функции на организма – подпомага неспецифичния имунитет, повишава съпротивляемостта на организма към микробите, както и в обезвреждането на хлора и флуора. Под формата на калциев карбонат или калциево магнезиев карбонат (доломит) се използва като киселинен буфер (антиацидно средство). Заедно с натрия, калия и магнезия той участва при съкращението на мускулите и нервната възбудимост, и сърдечно съдовата система.

Необходимите дневни дози по БДС са както следва:
Кърмачета – 500 мг;
Деца и юноши 1-3 год. – 600 мг, 3-6 год. – 700 мг, 6-10 год. – 800 мг, 10-14 год. – 1000 мг, 14-18 год. – 1000 мг;
Мъже 18-30 год. – 800 мг, 30-60 год. – 800 мг, 60-75 год. – 800 мг, над 75 год. – 800 мг;
Жени 18-30 год. – 800 мг, 30-60 год. – 800 мг, 60-75 год. – 800 мг, над 75 год. – 800 мг;
Бременни I-во тримесечие 1200мг, II-ро и III-то тримесечие 1200мг;
Кърмачки I-во тримесечие 1200мг, II-ро и III-то тримесечие 1200мг.
 

Следните  видове  храни  подсигуряват  около  400  милиграма  от  Калция:
Риба сардина с костите -- 3 1/2 унции
Кисело мляко -- 1 чаша
Tofu
Кафе с мляко (повече мляко и по-малко кафе) - 12 унции

300 милиграма от Калция:
Мляко - 1 чаша
Кисело мляко - 1 чаша
Сирене - 1 1/2 унции
Извара - половин чаша
Риба Сьомга в консерва с костите - 6 унции
Соево мляко - една чаша
Сок от портокал - 1 чаша

200 милиграма от Калция има в:
Сирене и кашкавал - 1 унция
Сладолед или замразено мляко (това пак е вид сладолед, но от машините) - 1 чаша
Пица със сирене - 1 парче

100 милиграма Калций има в:
Козе сирене - 3/4 чаша
Броколи - една чаша, готвени
Малко кексче - 1 брой
Бадеми - 1/3 чаша
Сухи плодове - 4 броя

50 милиграма Калций има в:
Черен боб - готвен, една чаша
Миди от консерва - 2 унции
Скариди - 4 1/2 унции пресни или леко варени
Хамбургер - един брой
Портокал - един брой
Ако взимате суплименти, следвайте следните указания:
Ако  взимате голямо количество Калций, бъдете сигурни, че взимате и най-малко 18 милиграма Цинк на ден в допълнение към Калция!!!!!
Избягвайте калциевите суплементи от източници като мидени черупки, които могат  да  съдържат  в  известно  количество   арсен 
Взимайте суплементите с храната, която ядете, а не поглъщайте всички суплементи наведнъж.
Четете   и   инструкциите   на   опаковките    на   суплиментите,   защото   не   всички суплементи  съдържат  еднакво  количество  Калций.
Суплементите  от  Калциев  Карбонат  имат  най-много  Калций - 40%  от  хапчето  е Калций. Това   количество   намалява  до  38%  за  хапчета  направени  от  Калциев Фосфат, и до 21%  за  хапчета с citrate (това не знам много какво е, пише се "citrate")

Запомнете:
Трябва да се избягва и едновременния му прием с други минерали, като желязо, цинк, магнезий, защото се намалява тяхната резорбция. Например при приема на 600 мг калций е наблюдавано 50% намаление в усвояването на цинка. Тъй като локализирането му в костите е свързано и с нивото на фосфора и вит. D3, то той би трябвало да се приема в комбинация с тях. “Calcium phospho C” се прилагаше много широко по-рано в комбинация с рибено масло или вит. D3 на капки. Под формата на калциев карбонат той се използва като антиацидно средство – за понижаване на киселинността в стомаха при язви, а някои го ползват и при мускулна треска за неутрализиране на млечната киселина. Последното е доста спорно, защото се знае, че мускулната треска представлява сложно физическо състояние на организма, при което има и микро разкъсвания на мускулите и редица други адаптационни фактори, а не само високо ниво на млечната киселина. 

Ресурси:
fitnes-bg.com
muskulibg.com

 

Реклама