Алфа липоевата (Тиоктовата) киселина e мощен физиологичен антиоксидант. Тя е ко-фактор на пируват-Универсалният антиоксидантдехидрогеназата, алфа-кетоглутарат-дехидрогеназата и други важни мултиензимни системи. Тази киселина е коензим, необходим за въглехидратния метаболизъм в биохимичните реакции на цикъла на Кребс. Спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие.
Киселината се синтезира в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства. Абсорбира се в малкия интестин и през порталната вена се дистрибутира във всички части на тялото включително и в мозъчните структури. При човека тиоктовата (алфа липоевата) киселина се резорбира бързо след перорален прием. В резултат на бързо тъканно разпределение, плазменият й полуживот е приблизително 25 минути.

Роля в здравословното и спортното хранене
Алфа липоева киселина спомага за усвояването и рециклирането на другите антиоксиданти като витамин С, витамин Е, бета каротин, коензим Q10. Тя предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали. Подпомага превръщането на въглехидратите в енергия, като първо захарите се превръщат в пируват, първата стъпка в превръщането на глюкозата в енергия. Изследванията показват, че изгарянето на глюкозата е една от индикациите за използване на алфа липоева киселина при диабет тип 2 и неговите усложнения (катаракта, ретинопатия, кардиомиопатия, невропатия). Човешкото тяло може да я произвежда, но в незначителни количества. Тя може да бъде добавяна и от храната (картофи, мая, черен дроб, червено месо) или като хранителна добавка.

Здравословни ползи:
* Алфа липоевата киселина е най-мощният клетъчен регенератор, енергизиращ човешкия организъм като цяло. Тази своя функция изпълнява само при оптимални концентрации. При по-ниски такива се включва само в процесите на горене и освобождаване на енергия.
* Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, въглехидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими. Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат).
* Като антиоксидант неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, поради двойната си разтворимост. Свойствата й са толкова силни, че много хора я наричат "универсалния антиоксидант".
* Повишава нивото на дипептида Глутатион, съществено значим фактор за гликолизата на въглехидратите.
* Алфа липоевата киселина притежава свойствата и функциите на В комплекс витамините, без да бъде причислявана към тях.
* Участва в процесите на превръщане на глюкозата в гликоген, усвоявайки едновременно неговата резорбция и тази на креатина в мускулните клетки. По този начин мускулите работят на максимален режим.
* Има благоприятен ефект при стареене, сърдечно съдови заболявания, рак, чернодробни, намира приложение при Паркинсоновата болест и Алцхаймер.
Алфа липоевата киселина може да бъде причислена към групата на едни от най-мощните детоксиканти, поради това, че е сяросъдържащо съединение и се свързва с желязото, живака, кадмий и други тежки метали, в следствие уникалната си структура. Всички тези функции обуславят поддържане на оптимални концентрации на Алфа липоева киселина, тъй като с нарастване на възрастта те значимо намаляват в организма, а набавянето й с храната е недостатъчно.

Дозиране на Алфа липоевата киселина
До 300мг/ ден , когато няма наличие на диабет, до 600мг/ ден при диабет тип 2. Да се избягва приема на алкохол с Алфа липоева киселина. В случаи на предозиране могат да се появят гадене, повръщане и главоболие.

Странични ефекти:
Описани са единични случаи на стомашно-чревни симптоми като: гадене, повръщане, стомашни и чревни болки и диария. Могат да се появят единични случаи на алергични реакции като: кожен обрив, уртикария и сърбеж. Поради подобреното усвояване на глюкоза, може да се наблюдава спад в нивото на кръвната захар. Наблюдавани са подобни на хипогликемия симптоми като: световъртеж, изпотяване, главоболие и променена зрителна перцепция.

Къде да намерим Алфа липоева киселина?
Намира приложение в антиоксидантни формули, детоксикатори и добавка към диабетна полиневрапатия (диабет тип 2 ).

Ресурси
www. weorwagpharma-bg.com
www. ecopharm.bg
www. nutra.bg
www.bb-team.org

 
Типовете тяло Вашата тренировка трябва да е съобразена с вашият вид тяло. Едно от...
Тренировка на ендоморфа По –големи успехи за по – големи момчетаЕдин от въпросите, които...
Искате ли коремните ви мускули да са като на гръцка статуя От векове, идеалното мъжко тяло е представяно от гръцките идеални, и...

Реклама