Алфа липоевата (Тиоктовата) киселина e мощен физиологичен антиоксидант. Тя е ко-фактор на пируват-Универсалният антиоксидантдехидрогеназата, алфа-кетоглутарат-дехидрогеназата и други важни мултиензимни системи. Тази киселина е коензим, необходим за въглехидратния метаболизъм в биохимичните реакции на цикъла на Кребс. Спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие.
Киселината се синтезира в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства. Абсорбира се в малкия интестин и през порталната вена се дистрибутира във всички части на тялото включително и в мозъчните структури. При човека тиоктовата (алфа липоевата) киселина се резорбира бързо след перорален прием. В резултат на бързо тъканно разпределение, плазменият й полуживот е приблизително 25 минути.

Роля в здравословното и спортното хранене
Алфа липоева киселина спомага за усвояването и рециклирането на другите антиоксиданти като витамин С, витамин Е, бета каротин, коензим Q10. Тя предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали. Подпомага превръщането на въглехидратите в енергия, като първо захарите се превръщат в пируват, първата стъпка в превръщането на глюкозата в енергия. Изследванията показват, че изгарянето на глюкозата е една от индикациите за използване на алфа липоева киселина при диабет тип 2 и неговите усложнения (катаракта, ретинопатия, кардиомиопатия, невропатия). Човешкото тяло може да я произвежда, но в незначителни количества. Тя може да бъде добавяна и от храната (картофи, мая, черен дроб, червено месо) или като хранителна добавка.

Здравословни ползи:
* Алфа липоевата киселина е най-мощният клетъчен регенератор, енергизиращ човешкия организъм като цяло. Тази своя функция изпълнява само при оптимални концентрации. При по-ниски такива се включва само в процесите на горене и освобождаване на енергия.
* Участва в метаболните процеси на протеини, аминокиселини, въглехидрати и мазнини, изпълнявайки ролята на коензим на метаболитните ензими. Така тя стимулира процесите на горене на ниво митохондрия на клетката и повишава нивото на освободената енергия в организма, под формата на АТР (аденозин трифосфат).
* Като антиоксидант неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, поради двойната си разтворимост. Свойствата й са толкова силни, че много хора я наричат "универсалния антиоксидант".
* Повишава нивото на дипептида Глутатион, съществено значим фактор за гликолизата на въглехидратите.
* Алфа липоевата киселина притежава свойствата и функциите на В комплекс витамините, без да бъде причислявана към тях.
* Участва в процесите на превръщане на глюкозата в гликоген, усвоявайки едновременно неговата резорбция и тази на креатина в мускулните клетки. По този начин мускулите работят на максимален режим.
* Има благоприятен ефект при стареене, сърдечно съдови заболявания, рак, чернодробни, намира приложение при Паркинсоновата болест и Алцхаймер.
Алфа липоевата киселина може да бъде причислена към групата на едни от най-мощните детоксиканти, поради това, че е сяросъдържащо съединение и се свързва с желязото, живака, кадмий и други тежки метали, в следствие уникалната си структура. Всички тези функции обуславят поддържане на оптимални концентрации на Алфа липоева киселина, тъй като с нарастване на възрастта те значимо намаляват в организма, а набавянето й с храната е недостатъчно.

Дозиране на Алфа липоевата киселина
До 300мг/ ден , когато няма наличие на диабет, до 600мг/ ден при диабет тип 2. Да се избягва приема на алкохол с Алфа липоева киселина. В случаи на предозиране могат да се появят гадене, повръщане и главоболие.

Странични ефекти:
Описани са единични случаи на стомашно-чревни симптоми като: гадене, повръщане, стомашни и чревни болки и диария. Могат да се появят единични случаи на алергични реакции като: кожен обрив, уртикария и сърбеж. Поради подобреното усвояване на глюкоза, може да се наблюдава спад в нивото на кръвната захар. Наблюдавани са подобни на хипогликемия симптоми като: световъртеж, изпотяване, главоболие и променена зрителна перцепция.

Къде да намерим Алфа липоева киселина?
Намира приложение в антиоксидантни формули, детоксикатори и добавка към диабетна полиневрапатия (диабет тип 2 ).

Ресурси
www. weorwagpharma-bg.com
www. ecopharm.bg
www. nutra.bg
www.bb-team.org

 
ФЕТБЪРНЪРИ Продуктите които са предназначени да подпомагат изгарянето на...
Акцент върху клякането От Франк Клапс Щом стане въпрос за увеличаване на тежестите при...
Четири високо интензивни техники за трицепси Вие ли сте един от тези, които тренирате най – много една или две...

Реклама