Микроелементите обикновено не се свързват с "плодовитостта", но един от тях - цинкът , или "мъжкият минерал", се използва от тялото за производство на тестостерон. Освен това той подпомага възстановяването, зарастването на рани и дори смекчава симптомите на настинка. Но дори и да имате нужда от суплементи, които го съдържат, знайте, че прекалено големите количества пречат на абсорбцията на другите минерали.

Той поддържа имунната система, спомага за енергийните превръщания и регулира растежа. При тренировки цинкът помага да се изчисти млечната киселина от тялото. И накрая комбинацията от цинк и магнезий стана много популярна сред силовите атлети, тъй като може да увеличи производството на тестостерон. Изглежда, че комбинацията под формата на суплементи помага само при хора, които не приемат достатъчно цинк -заради по-малкото храна при диета, или заради тежките упражнения,
които увеличават нуждата от него или магнезия.

Малкото цинк в организма забавя възстановяването на мускулните влакна повредени по време на тренировките, което проваля тренировката. Цинковият дефицит е и причина за загуба на апетит, временно безплодие, отслабена имунна система и трудно заздравяващи рани. При интензивни тренировки част от него се изхвърля с потта, така че допълнителното му приемане се явява за организма като повече от полезно. Препоръчителна дневна доза за мъже е 15мг, за жени - 12мг. Не надхвърляйте дози над 30 мг, тъй като се забавя усвояването на други важни минерали като мед. Високи дози цинк разстройват имунната система и дразнят стомаха, а в големи количества той е по-скоро вреден, отколкото полезен. Хранителните му източници са месо, яйца, стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.

 
Лесна тренировъчна програма за начинаещи Тренира се три пъти в седмицата. ПОНЕДЕЛНИК 1. Корем - коремни преси 4...
Травми при раменете Ако искате да развиете горната част на тялото си по пълният й...
Супер флайс Упражнението флайс с дъмбели е едно от най – подценяваните ...

Реклама