Тестостеронът

Какво представлява този хормон? Как ни влияе? До колко е полезен и как може да ни навреди?
Мъжкият хормон тестостерон се произвежда и от мъжете и от жените, но въпреки това се различава по своята концентрация и въздействие. При мъжете той се отделя от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези. Нивата му при мъжете се променят главно с възрастта и са много по високи от тези на жените, като се отбелязва постоянно покачване до 25 годишна възраст и след това постепенно отделеното количество намалява.
На кратко функциите и въздействието му са следните:
подпомага растежа на костите; намалява нивата на холестерола; увеличава синтеза на протеини (стимулира анаболните процеси); при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези; регулира производството на сперматозоиди; засилва сексуалното желание; стимулира агресивно поведение; чувтвителността към болка намалява; стимулира мастните жлези по кожата; може да доведе до загуба на окосмяване по главата ( като има и генетична причина, разбира се); стимулира отделянето на феромони; контролира пространственото мислене.

Кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. когато организмът се нуждае от нея. Когато обаче сме напрегнати или сърдити, скоростта на производството му бързо намалява. Регулацията на тестостероновия синтез изглежда горе долу така: хипоталамусът стимулира хипофизата, която от своя страна активира „Лайдиговите клетки”, намиращи се в тестисите и в момента, в който тестостеронът се отдели от тестисите, той се свързва с транспортната система в кръвта, наречена сек с- хормон свързващ глобулин (белтък), за по-кратко СХСГ. Тази част от тестостерона (90%), свързана със СХСГ, е неактивна. Но останалите 10% свободен тестостерон упражняват биологичния си ефект, като се свързват със съответните рецептори в клетките и активират определени клетъчни реакции в ядрото.

Какви са нивата на тестостерона при здрави хора?
1. Тестостерон: 10,4 - 41,6 nmol/l (300 - 1200 ng/dl) при мъжете
2. Тестостерон: 0,7 - 2,6 nmol/l (20 - 75 ng/dl) при жените
3. Свободен тестостерон: 52 - 156 pmol/l (15 - 45 pg/ml) при мъжете
4. Свободен тестостерон: 3,5 - 10,4 nmol/l (1 - 3 pg/ml) при жените

Положителният ефект на хормона върху растежа на мускулите е довело да използването му от много спортисти като допинг. Това е естествено нелегално и при неправилна и лекомислена употреба може да доведе до тежки последици върху организма. Като негативни последици от прекалено високите нива на хормона се наблюдава риск от образуване на тумори в бъбреците и черния дроб, нарушаване на сърдечния ритъм и други кардиологични проблеми. Установена е и повишена склонност към образуване на опасни тромби в мозъка. Високите дози могат да доведат и до заболявания на психиката, които често са дългосрочни и трудно лечими. При дълготрайно внасяне на големи количества тестостерон се наблядава и нарушаване на спермогенезата. При жените като негативен страничен ефект се наблюдава увеличаване на окосмяването, придобиване на мъжки черти на лицето и нередовна менструация, дори липса на овулация. Ниските нива на хормона също носят негативи като смущения в либидото, ниско самочуствие и често са съпътствани от липса на тонус и чувство за отпадналост.
Така, че нека мускулите ви растат естествено с много тренировки и без никакви допълнителни хормони и химикали.

 
Тренирай умно от Винс Тейлър- три пъти Мастерс Олимпия шампион А имам зад гърба си 20...
Напреднали Напреднали - (над 2 години опит) – тук може да тренирате от три пъти...
Искате ли коремните ви мускули да са като на гръцка статуя От векове, идеалното мъжко тяло е представяно от гръцките идеални, и...

Реклама