Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА. Ключът към поддържане на постоянен мускулен растеж

Захранване на ИМУННАТА СИСТЕМА. Ключът към поддържане на постоянен мускулен растеж

Практиката показва, че сериозните културисти, и особено състезателите, изобщо не са застраховани от болести. Случва се, например, професионалистите един след друг да отказват снимки след състезание поради внезапни проблеми, свързани със слаба имунна система – тежки грипове, настинки и стомашно – чревни смущения.
В тази статия се разглеждат последствията, които може да има за културистите недостатъчно укрепналата имунна система и се предлага списък на микро – и макроелементите, които са от решаващо значение за поддържането на силна имунна реакция в организма, а следователно – за непрекъснат напредък по пътя към физическите цели, които сте си поставили.

Какво представлява имунната система?
Имунната система се състои от голям брои жлези, органи и произвежданите от тях имунокомпонентни клетки и протеини (имуноглобулини). Основната дейност на последните е да неутрализират или отстраняват инфекциозните агенти и чуждите тела, проникнали в организма. В имунната реакция участват тимусната жлеза, далакът, лимфните възли, костния мозък, клетъчните струпвания по хода на храносмилателния тракт, а също и клетките – непосредствени участници в имунните процеси: В – и Т – лимфоцити и имуноглобулини (специални антитела на белтъчна основа). Когато организмът е подложен на продължителен стрес, преуморен или в състояние на недостиг на основни хранителни вещества, имунната реакция не се проявява с необходимата скорост и сила или изобщо не се проявява (в много тежки случаи).
Когато здрав организъм бива нападнат от чужди тела, зрелите и диференцирани бели кръвни тела реагират като отделят вещества, които разграждат “нашественика”. Особено активни са Т – и В – лимфоцитите, които трябва да са на разположение в тялото в големи количества. Те произвеждат антитела, които се наричат имуноглобулини. Всеки е запасен с тях, но при заболяване те влизат в действие и поради това наличността им в организма намалява. През студения период човек може да се зарази с грипен вирус и в кратък срок да изразходва запаса си от антитела. В резултат имунната реакция отслабва и организма остава беззащитен пред следващата вълна “нашественици”.
Имунната система може да бъде подхранена и с готови продукти – комплекси от витамини и минерали, които са лесно усвоими.

Вещества захранващи имунната система
Витамините С, А, Е и В – комплекс, както и минералните соли на селена и цинка имат специфични имуноподсилващи качества.

ВИТАМИН С
Витамин С наречен “чудния витамин”, трябва да присъства в списъка с хранителни добавки на всеки спортист, защото той е полезен в толкова много отношения на хората, и особено на тези, които се стремят да постигнат физическо съвършенство. Той стимулира диференциацията на Т – и В – лимфоцитите и подобрява подвижността на белите кръвни тела. Също така намалява честотата и силата на алергичните реакции и спомага за по – доброто функциониране на тимуса и лимфните възли. Нещо повече витамин С е отличен антиоксидант, който помага на имунната система да се пребори с отровите, които идват от заобикалящата ни среда.

ВИТАМИН А
Витамин А е известен като “ антиинфекциозния витамин”, е необходим за поддържане на лигавиците на урогениталния, дихателния и храносмилателния апарат в добро състояние. Този важен витамин повишава ефективността на антителата и имунокомпонентните клетки, които се намират в потта, слюнката и сълзите. Растителната форма на витамина – бета – каротинът (провитамин А) – е толкова силен имуногенен фактор, че често го наричат “антираков фактор”. Бета – каротинът се намира в зеленчуците с оранжев и жълт цвят, а също и в пресните плодове. Това, което го прави предпочитан е, че дори и в големи дози той е безопасен, докато мастно разтворимия витамин А може да бъде токсичен за някои хора.

ВИТАМИН Е
Витамин Е е особено ценен за имунната система поради забележимите си способности да разрушава свободните радикали. Също така стимулира производството на антитела. Недостигът на витамин Е води до недостатъчни количества от антитела и Т – и В – лимфоцити, с които организмът се бори с инфекциите. Той оказва и цялостно благотворно въздействие на имунната система, като предпазва наличните запаси от витамини А и С от разграждане.

МИНЕРАЛЪТ СЕЛЕН
Минералът селен трябва да действа заедно с витамин Е, за да се повиши нивото на антителата. Селенът подсилва антиоксидантните функции на витамин Е. Дефицитът на селен води до намаляване на В – клетъчният отговор, които се изразява на й – вече в понижената продукция на антитела. Този минерал предпазва клетъчната стена от оксидантното действие на свободните радикали, неутрализира тежките минерали като живак и кадмий ако те попаднат в организма и повишава активността на клетките макрофаги в борбата им с чуждите бактериални агенти и новопоявилите се туморни клетки. Селенът се съдържа в рибата, черния дроб и в пълнозърнестите продукти от почви богати на селен.

МИНЕРАЛЪТ ЦИНК
Цинкът е задължителният кофактор в повече от 100 ензима. Дефицитът му може да доведе до атрофия на тимуса, пряк резултат на което е намаляването на Т – лимфоцитите. И естествено податливостта на човека към инфекции и намаляването на имуноглобулина в кръвта.

ВИТАМИНИ В – КОМПЛЕКС
Те притежават висока биологична стойност за имунната система. Рибофлавинът или витамин В2 поддържа целостта и здравето на слизестата обвивка на лигавиците и повишава тяхната възстановителна способност. Недостигът му предизвиква намаляване производството на антитела и на количеството Т – и В – лимфоцити, както и атрофия на лимфоидната тъкан.
Пиридоксинът или витамин В6 играе особено важна роля в синтеза на нуклеинови киселини и протеини, от чиято наличност зависи до голяма степен правилното функциониране на имунната система. Недостигът му води до атрофия на тимусната жлеза.
Витамин В12 и фолиевата киселина също спадат към В – комплекса витамини. Те са необходими за съзряването на белите кръвни клетки, произведени в костния мозък и за превръща нето им диференцирани клетки, които да се борят с болестите. Липсата на всеки един от тези два фактора предизвиква понижаване нивата на Т – и В – лимфоцити и свиване на тимолимфопатичните органи.

Не забравяйте, че за да укрепнете имунната си система трябва да взимате всички тези витамини и минерали, защото те действат най – добре заедно!

 

Реклама