Това е една от съставките, на които културистичните диети са относително бедни. Това важи особено заКалцият тези, които не консумират достатъчно млечни продукти, най – добрият естествен източник на калций.

Изследванията показват, че при занимаващите се с активно със спорт в диетите има недостиг на калций, като при жените той е около 52% от препоръчителната дневна доза (ПДД). Като добавка ще споменем и резултатите от други изследвания, които показват, че високо – протеиновите диети влияят на баланса на калций в човешкото тяло. Например поемането на аминокиселини, съдържащи сяра и потенциално L - methionine и L – cysteine стимулира бъбреците да изхвърлят калций от организма. Един от начините да се спре този ефект е да се спазва определена пропорция на протеин и калций.

Тя е около 1000 милиграма калций на 60 грама протеин.

От друга страна, обаче се твърди, че този ефект не толкова силен, защото повечето храни, богати на протеин, съдържат и фосфат (червено месо, мляко), който задържа калция в организма и неутрализира изхвърлянето му от бъбреците.

Калцият, сребристо бял елемент, е с най – големи количества от всички минерали в човешкото тяло, като съставя около 2% от теглото. Калция е синоним на костната система. И наистина – 99% от него се съдържа в костите. Оставящия 1%, който се съдържа в кръвта, изпълнява много важни функции. Например, калциевите йони в мускулите са важни за съкращаването на мускулните влакна. Участва и в нервната система, в синтеза и разграждането на гликоген.

Тези важни функции карат тялото да следи непрекъснато нивото на калций в кръвта. Ако то стане прекалено ниско, се извлича калций от костната система. Това води до болести на костите като остеомалация (омекване на костите) и остеопороза (изтъняване на костите) които засягат главно жените.

ПДД за възрастни е около 1000 милиграма. За млади хора между 11 – 25 години трябва да бъде минимум 1200 милиграма, защото това е период на растеж на костите. За жени над 45 – 50 години количеството трябва да е завишено. Това е така, защото след тази възраст започва силно да спада стимулирането на женския хормон естроген, който задържа и помага усвояването на калция. Жените са подложени на пи по – голям риск от заболяване, защото костната им система е по – крехка.

Много хора, които не консумират млечни произведения смятат, че зеленчуците могат да им дадат необходимите количества калций. Наистина някои от тях съдържат калций (броколи), но в 200 грама мляко има 300 милиграма калций, а в 200гр. броколи само около 85 милиграма.

Усвояването на калция зависи и от други хранителни фактори. Витамин Д стимулира абсорбацията на калция в червата. Изследванията показват, че е добре да се спазва пропорция 1/1 фосфор/ калций, защото малко фосфор пречи на усвояването, а в големи количества фосфорът стимулира изхвърлянето на калция от бъбреците. Друг важен елемент е магнезий. Той държи калция в постоянно химично съединение, което не позволява неговото вредно натрупване под формата например на бъбречни камъни.

Освен ролята си в скелетната система калция има и други важни значения за здравето на човека. Изследванията показват няколко основни неща.

Калцият може да помогне за намаляване на кръвното налягане особено при хора, които произвеждат ниски количества от бъбречното вещество наречено ренин. Ренинът е в началото на химически процес, който води до повишено съдържание на натрий, което е фактор при високо кръвно.

Калцият намалява възможността за сърдечно съдови болести. Изследването показва, че при група хора с повишено ниво на холестерол, след поемане на калций около 2200 милиграма дневно след 9 – 11 дни нивото на холестерол е спаднало със 7 – 9%. Това се получава вследствие на свързването на калций и мазнини в неразтворими съединения, наречени “сапуни”.

Поемането на различни медикаменти от културистите води до загуба на калций, магнезий и натрий. От своя страна това може да доведе до отслабване на костната система, аритмия или до често срещаното оплакване за схващане на мускули. Това може да се окаже фатално за трениращите. Липсата на калций в диетата може да се компенсира с поемането на добавки, както и на спомагащите за усвояване на витамин Д и магнезий. Поемането на фосфор не е необходимо, тъй като той се съдържа в повечето храни, богати на протеин, които трениращите консумират.

Поемането на калций е добре да е разделено равномерно през деня. Усвояването е по пълно, когато вземете три пъти по – малко, отколкото всичко наведнъж. Калцият, който се съдържа в млякото се абсорбира най – добре. Това се дължи и на специфичната захар, която се съдържа в млякото – лактоза. Тя ускорява поемането на калций. Други млечни продукти с високо съдържание на калций са сиренето и киселото мляко. За тези, които трудно разграждат лактозата и по – големите количества водят до стомашен дискомфорт, се препоръчва да поемат под някаква форма лактаза – ензим, който разгражда лактозата. Много са продуктите, които съдържат калций, но най – доброто решение е калциевият карбонат. Трябва да се поема по време на ядене, но големите количества не се препоръчват, защото това пречи на усвояването на протеина като спира активирането на пепсин (стомашен ензим, разграждащ протеина).

Интересно изследване е направено в университета Байлор, което показва, че от съществуващите продукти всички имат сходни характеристики на усвояване, близки до тези на млякото. Отчетено е обаче, че тази зависимост е в сила само за по – млади хора. При повечето от възрастните се наблюдава недостиг на хидрохлорна киселина в стомаха, участваща в разграждането на калция. Става ясно също, че поемането на желязо и калций по едно и също време взаимодейства в негативна посока. Други калциеви продукти съдържат и количества олово, които могат да навредят на мозъка.

Може да проверите разтворимостта на калциев продукт, като вземете хапче и го оставите в чаша с малко оцет. Ако след 30мин. е непокътнато, забравете го не е за вас.

 
Надуйте гръдния кош От Роналд Кикингер Приоритет в тренировката ми за гърди е формата на...
Напреднали Напреднали - (над 2 години опит) – тук може да тренирате от три пъти...
Мощ в една чаша Здравословното, пълноценно и вкусно хранене не значи непременно...

Реклама