Приложението му като средство за подобряване на спортните постижения все още е противоречиво въпреки проучванията в областта на спортната медицина. По следните две принципни положения обаче има единодушие:

Употребата му не подобрява постиженията при краткотрайни и интензивни натоварвания. Типичен пример са силовите упражнения.

Кофеинът подобрява постиженията в спортовете, изискващи висока издръжливост – плуване, бягане на дълги разстояния, колоездене и т. н.

След тези твърдения за някои от вас интересът към статията ще намалее. Със сигурност обаче има хора, за които физическата издръжливост и силовите постижения са еднакво важни или пък се интересуват от топенето на мазнините и ролята на кофеина в него.

Ефектът върху мускулите и основната обмяна:

Търсеният от атлетите резултат от кофеина е повишаване на мускулната издръжливост. Това се дължи на общо повишаване на енергийното ниво на организма. Как става това? Както знаете в процеса на мускулно съкращение глюкозата е основното гориво. В организма тя се съхранява под формата на гликоген, след изчерпването на който настъпва мускулно изтощение. При енергичен недостиг тялото прибягва до алтернативни източници за енергия – на първо място запасите от мазнини. По принцип докато в него все още има гликоген, то не може да започне изгаряне на мазнините. Кофеинът обаче мобилизира мазнините в организма още преди да настъпи изчерпване на гликогена. Решителни за това дали гликогенът ще се включи в процеса на изгаряне са първите 15 минути от всяко интензивно натоварване. Действието на кофеина на този етап на тренировката може да намали изчерпването на гликоген с около 50%, като така запазва енергийното ниво на организма високо за дълъг период време. Според учените приемът на 3 – 6 мг. За кг. Тегло кофеин час преди началото на тренировката може да подобри издръжливостта с повече от 45 минути.

Ефектът върху сърдечно – съдовата система:

Кофеинът има релаксиращо действие върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове в периферията ( директен ефект). Затова той би трябвало да свали кръвното налягане. В голяма част от случаите обаче става точно обратното – то се повишава заради активиране на вегетативната нервна система при приема му (индиректно действие). Затова ефектът от кофеинът върху кръвното е трудно предвидим и зависи най – вече от индивидуалните особености на организма.

Ефектът върху нервната система:

Директното действие на кофеина върху нея е стимулиращо и се изразява с повишено напрежение и активност. Прието е , че той е идеално средство за повишаване на концентрацията и умствената работоспособност.

Ефектът върху храносмилателната система:

При приема на кофеин се повишава стомашно – киселинната секреция и чревната перисталтика.

Ефектът върху отделителната система:

Особеностите в метаболизма и отделянето на кофеина го правят среден по действие диуретик. При приема му може да възникне обезводняване и загуба на важни соли и микроелементи, като комбинацията от обезводняване и коремни болки често намалява спортните постижения.

Въпреки, че за плюсовете и минусите на кофеина се знае много, индивидуалните резултати при приема му варират в значителна степен. Това се обяснява с различия по отношение на метаболизма, хранителния режим и честотата на прием. Нежелани странични ефекти могат да се появят при прием на повече от 150 мг. кофеин.

 
Невидимите коремни мускули Има две причини да не обичате да тренирате страните на гръдния кош....
Кортизол и стрес М. Къндил е написал статията Catabolic Counter Attack‏, в която казва че нивото...
L-carnitine L-CARNITINE е хранителна добавка, подходяща за хора подложени на системни...

Реклама