Приложението му като средство за подобряване на спортните постижения все още е противоречиво въпреки проучванията в областта на спортната медицина. По следните две принципни положения обаче има единодушие:

Употребата му не подобрява постиженията при краткотрайни и интензивни натоварвания. Типичен пример са силовите упражнения.

Кофеинът подобрява постиженията в спортовете, изискващи висока издръжливост – плуване, бягане на дълги разстояния, колоездене и т. н.

След тези твърдения за някои от вас интересът към статията ще намалее. Със сигурност обаче има хора, за които физическата издръжливост и силовите постижения са еднакво важни или пък се интересуват от топенето на мазнините и ролята на кофеина в него.

Ефектът върху мускулите и основната обмяна:

Търсеният от атлетите резултат от кофеина е повишаване на мускулната издръжливост. Това се дължи на общо повишаване на енергийното ниво на организма. Как става това? Както знаете в процеса на мускулно съкращение глюкозата е основното гориво. В организма тя се съхранява под формата на гликоген, след изчерпването на който настъпва мускулно изтощение. При енергичен недостиг тялото прибягва до алтернативни източници за енергия – на първо място запасите от мазнини. По принцип докато в него все още има гликоген, то не може да започне изгаряне на мазнините. Кофеинът обаче мобилизира мазнините в организма още преди да настъпи изчерпване на гликогена. Решителни за това дали гликогенът ще се включи в процеса на изгаряне са първите 15 минути от всяко интензивно натоварване. Действието на кофеина на този етап на тренировката може да намали изчерпването на гликоген с около 50%, като така запазва енергийното ниво на организма високо за дълъг период време. Според учените приемът на 3 – 6 мг. За кг. Тегло кофеин час преди началото на тренировката може да подобри издръжливостта с повече от 45 минути.

Ефектът върху сърдечно – съдовата система:

Кофеинът има релаксиращо действие върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове в периферията ( директен ефект). Затова той би трябвало да свали кръвното налягане. В голяма част от случаите обаче става точно обратното – то се повишава заради активиране на вегетативната нервна система при приема му (индиректно действие). Затова ефектът от кофеинът върху кръвното е трудно предвидим и зависи най – вече от индивидуалните особености на организма.

Ефектът върху нервната система:

Директното действие на кофеина върху нея е стимулиращо и се изразява с повишено напрежение и активност. Прието е , че той е идеално средство за повишаване на концентрацията и умствената работоспособност.

Ефектът върху храносмилателната система:

При приема на кофеин се повишава стомашно – киселинната секреция и чревната перисталтика.

Ефектът върху отделителната система:

Особеностите в метаболизма и отделянето на кофеина го правят среден по действие диуретик. При приема му може да възникне обезводняване и загуба на важни соли и микроелементи, като комбинацията от обезводняване и коремни болки често намалява спортните постижения.

Въпреки, че за плюсовете и минусите на кофеина се знае много, индивидуалните резултати при приема му варират в значителна степен. Това се обяснява с различия по отношение на метаболизма, хранителния режим и честотата на прием. Нежелани странични ефекти могат да се появят при прием на повече от 150 мг. кофеин.

 
Средно напреднали Средно-напреднали - (6 месеца до 2 години тренировъчен опит) – тренирате...
Тренировка за гръб Отговори на най – често задаваните въпроси свързани с изграждането...
Лег преси Изпълнение * Седнете на машината за лег преси с крака на платформата,...

Реклама