Принципът на пирамидата обяснен от Том Плац

Принципът на пирамидата обяснен от Том Плац 

Дългогодишният ми опит в културизма ме е научил, че качествената мускулна маса сеизгражда най – добре, като се използват различни тренировъчни методи. Начинаещите, изглежда, растат всякак, при каквато и да е що – годе разумна програма, но напредналите трябва непрекъснато да отправят все нови и нови предизвикателства към мускулите си. Един от начините за това е прилагането на Принципа на Уидър за мускулния смут (упражненията непрекъснато се сменят).

Другият метод, който шампионите използват, за да получат максималното от тялото и от духа си,  са сериите и повторенията с варираща тежест.

Явно не съществува един – единствен начин да се тренира. Всеки от шампионите, които сега са на върха, си има свой собствен подход и стил, изработен през дългогодишната му практика по метода на опита и грешката.

Но все пак, има няколко основни принципа, които се признават от почти всички добри културисти. И първият от тях е необходимостта от разнообразие: разнообразие в упражненията, в сериите, в повторенията – което позволява стимулирането на мускулите в цялата гама на възможните им функции.

Принципът на пирамидата обяснен от Том Плац

за цялостното си развитие мускулите се нуждаят от големи тежести и много повторения. Прилагането на големи натоварвания развива миликоген в мускулите. Миофибрилите, заяква сухожилията и удебелява мускулните влакна; много повторения, от своя страна, стимулират работата на митохондриите (енергийните депа на клетката), образуването на нови капиляри и натрупването на по - големи количества гликоген в мускулите.

Културистите често прилагат тези разнопосочни натоварвания по следния начин: тренират с големи тежести в основния период на подготовката си и преминават към все повече серии и повторения, колкото повече наближава състезанието. Но това редуване може да се въведе и вътре, в самата структура на тренировката, като организиращ принцип. Използват го много културисти и се нарича Принцип на пирамидата.

Според този принцип с всяка следваща серия тежестта се увеличава, броят на повторенията намалява.

Като по тренирате известно време, ще видите, че неусетно ще започнете да използвате принципа на Уидър за инстинктивната тренировка, което значи, че няма да броите точно сериите и повторенията.  Благотворно за мен се оказа и съчетаването на пирамидата с обратна пирамида. С други думи, първо увеличавам тежестта и намалявам повторенията, а след това почвам да смъквам килограмите и да качвам броя на повторенията. С бавно нарастване на тежестта аз давам на тялото си възможност да се настрои за по - големите натоварвания. И обратно - когато после смъквам тежестта и увеличавам повторенията, аз вече съм загрял достатъчно, физически и психически, и съм готов да понеса болката и напрежението на нетърпимото горене, което съпътства тези последни серии за издръжливост.

Някои от сериите се правят до отказ, други - не. Не забравяйте, че отказът е точката, в която не можете да направите повече нито едно повторение ПРАВИЛНО.

Преимуществото на пирамидата и в двете посоки се състои в това, че тя ви дава възможност  да тренирате тежко, както за сила и маса, когато се качвате нагоре, така и да правите високи повторения за напомпване, когато слизате надолу. В нея вие съчетавате най - ценното и от двете техники.

 
Невидимите коремни мускули Има две причини да не обичате да тренирате страните на гръдния кош....
Майк Ментцер и какво представлява системата "Heavy Duty" ? През 70-те години Артур Джоунс се опитва да обоснове система с...
Принципи на тренировката за начинаещи Принципите, върху които ще бъде построена вашата тренировка или диета,...

Реклама