Лецитинът е основен източник на холин за организма, който силно повлиява мастния транспорт, клетъчните и чернодробните функции, междуклетъчната сигнализация, репродукцията, паметовите способности и физическата издръжливост. Употребата на Лецитин създава условия за значително повишаване на плазменото ниво на холина и задържането му във високи стойности за продължителен период от време.

Лецитинът е сложно органично съединение, отнасящо се към групата на фосфолипидите (фосфатидите), които по химичната си структура са сложни естери на глицерина с мастните киселини, включващи фосфорна киселина и азотосъдържащо вещество. Главни съставки на лецитина са холинът (витамин В4) и инозитолът (витамин В8). Холинът и инозитолът са субстанции, изгарящи мазнините и предотвратяващи мастната дегенерация на черния дроб.
Лецитинът снижава нивото на холестерола в кръвта и го превръща във водноразтворимата му фракция. Така холестеролът по-лесно се отстранява от организма. Друга полза от лецитина е способността му да “прочиства” стените на кръвоносните съдове и да укрепва сърдечния мускул.

Той оказва положително въздействие и при ставните болки. Способността му да облекчава ставните болки го прави много полезен за спортисти, които имат травми или са чувствителни към климатичните промени. Подпомага и понижаването на артериалното налягане.
Лецитинът влияние положително на сексуалната активност, като нормализира функцията на половите жлези.
Други полезни въздействия на лецитина са влиянието му върху косата, тъй като той съдейства за здравината и жизнеността й, намалява косопада.
Лецитин се приема с цел подобряване на паметта, а поради седативното му действие и при нервност и депресия.
Има научни доказателства за бактерицидните му свойства при чревни инфекции. Изключително полезен е за черния дроб, тъй като подобрява всички чернодробни функции,особено при интоксикация и алкохолизъм.
Лецитинът е полезна добавка и за хора, които имат интензивно физическо натоварване. Причините за необходимостта от него при трениращи се крият в есенциалността на веществото, чийто основен вносител е лецитинът. Без холин тялото изпада в метаболитни затруднения, които трайно могат да увредят здравето на човека. Лецитинът е по-важен за билдери, които качват маса чрез високо въглехидратна диета .
Липсата на лецитин може да се отрази върху дееспособността на човека и върху способността му за концентрация на вниманието.
При нормални дози (указаните от производителя на опаковките) няма доказани странични ефекти при прием на лецитин. При доза над 30 г за денонощие са възможни стомашно-чревни проблеми, виене на свят, гадене, повръщане, разстройство. / home-bodybuilder.com

 
Средно напреднали Средно-напреднали - (6 месеца до 2 години тренировъчен опит) – тренирате...
L-carnitine L-CARNITINE е хранителна добавка, подходяща за хора подложени на системни...
Загряване, кардио, стречинг Загряване Преди на натоварите тялото си с големи тежести,трябва да сте...

Реклама