L-глутамин е аминокиселина, намираща се в свободна форма, както във вътреклетъчната, така и в извънклетъчната среда на организма, като съставлява 61% от аминокиселинния пул на скелетните мускули. Неговата концентрация значително намалява, вследствие интензивни физически натоварвания и остава ниска до пълното възстановяване на организма.

L-глутамин подпомага белтъчния синтез и има изразен антикатаболен ефект (предпазва мускулните белтъци от разграждане), увеличава клетъчната хидратация, намалява катаболизма на ВСААs (валин, левцин и изолевцин) и в резултат на това предизвиква нарастване на размера на мускулните клетки. Глутаминът увеличава буферния капацитет на мускулите, подпомага изгарянето на мастите и увеличава гликогеновите запаси в тях. Обезпечава субстрат за синтез на някои невротрансмитери и забавя настъпването на ментална умора. Стимулира имунната система на организма и е предшественик на някои антиоксиданти.

L-глутамин е хранителна добавка, подходяща за хора, подложени на системни физически натоварвания, особено за спортисти от силови и скоростно-силови спортове, както и за възстановяване след продължителни натоварвания за издръжливост. Няма противопоказания за употреба на хранителната добавка L-Глутамин от здрави хора.

Препоръчителни схеми за употреба:


1.  При умерено физическо натоварване - по една чаена лъжичка (5 g) дневно след тренировка. Дозата се разтваря в чаша вода или се смесва с протеиновия шейк.
2.  По време на високоинтензивни физически натоварвания - по две дози дневно, разпределени както следва: една чаена лъжичка (5 g) след тренировка и една чаена лъжичка (5 g) вечер преди лягане.

 
Като египтяните Принципът на пирамидата обяснен от Том Плац  Дългогодишният ми опит в...
Трите типа телосложение и храненето Хората имат най – различни размери, но всички те са генетично...
Съветите на Арнолд Тренирайте изоставащата мускулна група веднага след почивния ден...

Реклама