Колкото повече време тренирам, толкова по-ясно осъзнавам необходимостта от загряването и стречинга - разтягането на мускула. Важно е да разберете, че те далеч нямат за цел да подготвят за работа само мускулите, но и сухожилията, които често стават обект на тежки травми и контузии. Това е връзката между костите и мускулите, затова напрежението, което прилагате върху даден мускул, със същата сила действа и на сухожилието.
Невинаги сухожилията се хващат директно за гладка кост. Например в горния си край сухожилието на бицепса се захваща чак в раменната кост. Ако не загреете добре, положението на сухожилието при рязко натоваране ще се размести и при работа ще се получава триене при стремежа на сухожилието да се върне в правилна позиция.

Особено важно е да запомните следното: никога не разтягайте незагрято сухожилие - разгрявката задължително трябва да включва упражненията, които ще правите, но с лека тежест и много повторения. Ако, да речем, ще клякате, направете три серии по 25 повторения, след което започнете да разтягате краката един след друг.
Като разтегнете единия крак, естественият рефлекс на сухожилието е да се разтегне и да застине - така се предпазва от нараняване. Задръжте в разтегната позиция около 15 секунди и когато сухожилието разбере, че "няма опасност", ще се отпусне. Повторете това още няколко пъти и с другия крак.

 
Тренировка за бицепс. Маса и релеф Тренировка за маса за бицепс. Серии и упражнения Сгъване с щанга за...
Витамините блокират ефекта от физическите упражнения Редовното приемане на високи дози витамини С и Е след спортни ...
Травми при раменете Ако искате да развиете горната част на тялото си по пълният й...

Реклама