Креатин

Естествено всички сте чували за него. Истината обаче е, че това е един от малкото суплементи, които са наистина ефективни.

Безвреден и натурален продукт, креатинът притежава способността да регенерира АТР (аденозин трифосфат) запасите в тялото. АТР е първичният източник на енергия – когато се произвежда тя, в тялото по анаеробен път АТР се разгражда до АDP (аденозин дифосфат) и един фосфатен йон. Креатинът рециклира АDP отново до АТР.

Той има и силна способност да задържа вода, което означава, че заедно с него в мускулната клетка се складира и голямо количество вода. Това временно увеличава размерите й, но по – важното, е че освен вода, с креатина в мускулната клетка постъпват и хранителни вещества, което в по – дългосрочен план води до реален мускулен растеж.

Прием: креатинът е най – добре да се приема първо със зареждаща фаза, което спомага за насищането с него на пространството около мускулните клетки, позволявайки по този начин повече от него да бъде абсорбирано в клетката чрез хемостазата. В първите няколко дена количеството креатин, абсорбирано в мускулите, е много по – голямо. За покачване на маса се препоръчва зареждане с 3 дози от 7 г. равномерно разредени за ден в продължителност 5 дена. След това се продължава с поддържаща фаза от 2 дози дневно от по 5 г. период от 6 – 10 седмици, последван от 4 седмичен период, в който се дава възможност на рецепторите да се възстановят отново. Последната доза за деня трябва да се приема непосредствено след тренировка, а след тренировъчният шейк трябва да се консумира половин час по – късно. Ако след тренировъчният ви шейк се състои от гейнер с високо съдържание на захари, креатинът трябва да се приеме с него веднага след тренировка.

ZMA

Това е научно разработена анаболна формула, която доказано увеличава нивото на анаболните хормони и по този начин силата и обема на атлетите. ZMA съдържа магнезиев аспартат, цинк, монометионин аспартат и витамин В6. статистиката сочи, че мнозинството атлети страдат от недостиг именно на тези два минерала и причините за това са много. Често в храната, която приемаме, има съставки пречещи на усвояването на някои минерали. Например калцият е минерал, който блокира абсорбцията на цинка. Много от продуктите, съдържащи цинк, имат калциеви пълнители.

ZMA работи по следния начин: аминокиселината метионин, свързана с цинка, е отговорна за доставянето му от кръвта в мускулната клетка. Метионинът също така предизвиква отделянето на повече холестерол, осигурявайки по този начин на цинка достатъчно материал за производство на повече тестостерон. Магнезият предизвиква увеличаване в производството на протеин и мастни киселини, взима участие в производството на АТР и участва в започването на цикъла на Кребс. Освен това той спомага и за отделянето на инсулин, контролира отлагането на мазнините в тялото, участва като ензим в повече от 300 процеса. Последният продукт в тази формула е пиридоксин или витамин В6, който намалява токсичността в черния дроб, спомага за абсорбацията на мазнините и поддържа положителен електролитен баланс м/у натрий и калий. Трите главни елементи в тази формула – цинкът, магнезият и витамин В6 спомагат за увеличаването на тестостерона с 30%.

Прием: препоръчва се приемът на ZMA да е приблизително половин час преди лягане на празен стомах и без наличие на калций. Ако като много билдери, и вие се храните преди лягане приемайте ZMA половин час преди последното хранене. Това време е напълно достатъчно за абсорбация на цинка. Според последните изследвания прием на 30 – 50 мг. Цинк веднага след интензивна тренировка спомага за отделянето на хормона на растежа и инсулино подобния фактор на растежа-1 – два от най – мощните анаболни фактори в организма. Тъй като еднократната доза ZMA съдържа 30 мг. Цинк, препоръчва се прием и след тренировка.

Аминокиселини

Те се добиват от богати на протеин източници като месо, риба, млечни продукти и растения – зърнени и бобени култури. Приетият протеин в тялото се разгражда до аминокиселини. След това отделни аминокиселини се използват за производството на необходимите за тялото протеини и ензими. Точно аминокиселините са отговорни за възстановяването, растежа и развитието на мускулната тъкан. Чрез абсорбция на аминокиселини тялото произвежда повече от 50 000 протеина и повече от 15 000 ензима.

Прием: обикновено няколко грама преди и след тренировка за възстановяване и предотвратяване на недостига им. Ако тренировката ви е кратка и много интензивна, най – добре е да се приемат 10 – 15 г. заедно със след тренировъчния шейк. Ако тренировката е по – продължителна и включва кардио тренировка, тогава добро решение е да се приемат 10 – 15 г. аминокиселини преди и дори и по време на тренировката, за да се обезпечи възстановяването.

Това са някои от най – важните суплементи, необходими и задължителни за всеки билдер, желаещ да издигне физиката си до нивото на състезателния бодибилдинг.

 
Лецитинът Лецитинът е основен източник на холин за организма, който силно...
Цинк Микроелементите обикновено не се свързват с "плодовитостта", но...
Лег преси Изпълнение * Седнете на машината за лег преси с крака на платформата,...

Реклама