Креатин

Естествено всички сте чували за него. Истината обаче е, че това е един от малкото суплементи, които са наистина ефективни.

Безвреден и натурален продукт, креатинът притежава способността да регенерира АТР (аденозин трифосфат) запасите в тялото. АТР е първичният източник на енергия – когато се произвежда тя, в тялото по анаеробен път АТР се разгражда до АDP (аденозин дифосфат) и един фосфатен йон. Креатинът рециклира АDP отново до АТР.

Той има и силна способност да задържа вода, което означава, че заедно с него в мускулната клетка се складира и голямо количество вода. Това временно увеличава размерите й, но по – важното, е че освен вода, с креатина в мускулната клетка постъпват и хранителни вещества, което в по – дългосрочен план води до реален мускулен растеж.

Прием: креатинът е най – добре да се приема първо със зареждаща фаза, което спомага за насищането с него на пространството около мускулните клетки, позволявайки по този начин повече от него да бъде абсорбирано в клетката чрез хемостазата. В първите няколко дена количеството креатин, абсорбирано в мускулите, е много по – голямо. За покачване на маса се препоръчва зареждане с 3 дози от 7 г. равномерно разредени за ден в продължителност 5 дена. След това се продължава с поддържаща фаза от 2 дози дневно от по 5 г. период от 6 – 10 седмици, последван от 4 седмичен период, в който се дава възможност на рецепторите да се възстановят отново. Последната доза за деня трябва да се приема непосредствено след тренировка, а след тренировъчният шейк трябва да се консумира половин час по – късно. Ако след тренировъчният ви шейк се състои от гейнер с високо съдържание на захари, креатинът трябва да се приеме с него веднага след тренировка.

ZMA

Това е научно разработена анаболна формула, която доказано увеличава нивото на анаболните хормони и по този начин силата и обема на атлетите. ZMA съдържа магнезиев аспартат, цинк, монометионин аспартат и витамин В6. статистиката сочи, че мнозинството атлети страдат от недостиг именно на тези два минерала и причините за това са много. Често в храната, която приемаме, има съставки пречещи на усвояването на някои минерали. Например калцият е минерал, който блокира абсорбцията на цинка. Много от продуктите, съдържащи цинк, имат калциеви пълнители.

ZMA работи по следния начин: аминокиселината метионин, свързана с цинка, е отговорна за доставянето му от кръвта в мускулната клетка. Метионинът също така предизвиква отделянето на повече холестерол, осигурявайки по този начин на цинка достатъчно материал за производство на повече тестостерон. Магнезият предизвиква увеличаване в производството на протеин и мастни киселини, взима участие в производството на АТР и участва в започването на цикъла на Кребс. Освен това той спомага и за отделянето на инсулин, контролира отлагането на мазнините в тялото, участва като ензим в повече от 300 процеса. Последният продукт в тази формула е пиридоксин или витамин В6, който намалява токсичността в черния дроб, спомага за абсорбацията на мазнините и поддържа положителен електролитен баланс м/у натрий и калий. Трите главни елементи в тази формула – цинкът, магнезият и витамин В6 спомагат за увеличаването на тестостерона с 30%.

Прием: препоръчва се приемът на ZMA да е приблизително половин час преди лягане на празен стомах и без наличие на калций. Ако като много билдери, и вие се храните преди лягане приемайте ZMA половин час преди последното хранене. Това време е напълно достатъчно за абсорбация на цинка. Според последните изследвания прием на 30 – 50 мг. Цинк веднага след интензивна тренировка спомага за отделянето на хормона на растежа и инсулино подобния фактор на растежа-1 – два от най – мощните анаболни фактори в организма. Тъй като еднократната доза ZMA съдържа 30 мг. Цинк, препоръчва се прием и след тренировка.

Аминокиселини

Те се добиват от богати на протеин източници като месо, риба, млечни продукти и растения – зърнени и бобени култури. Приетият протеин в тялото се разгражда до аминокиселини. След това отделни аминокиселини се използват за производството на необходимите за тялото протеини и ензими. Точно аминокиселините са отговорни за възстановяването, растежа и развитието на мускулната тъкан. Чрез абсорбция на аминокиселини тялото произвежда повече от 50 000 протеина и повече от 15 000 ензима.

Прием: обикновено няколко грама преди и след тренировка за възстановяване и предотвратяване на недостига им. Ако тренировката ви е кратка и много интензивна, най – добре е да се приемат 10 – 15 г. заедно със след тренировъчния шейк. Ако тренировката е по – продължителна и включва кардио тренировка, тогава добро решение е да се приемат 10 – 15 г. аминокиселини преди и дори и по време на тренировката, за да се обезпечи възстановяването.

Това са някои от най – важните суплементи, необходими и задължителни за всеки билдер, желаещ да издигне физиката си до нивото на състезателния бодибилдинг.

 
Невидимите коремни мускули Има две причини да не обичате да тренирате страните на гръдния кош....
Мускулната тъкан Според нас е важно всички трениращи мъже (независимо какъв спорт) да...
Тайната на големия гръден кош Джин Моуз Изумен съм как в тези модерни времена, в които културизмът ...

Реклама