Вашата тренировка трябва да е съобразена с вашият вид тяло. Едно от първите неща ,които трябва да направите е да разберете какъв тип е вашето тяло и след това да изберете подходящата тренировка за вас.

Типове тяло
EKTOMOРФ

ЕктоморфЕктоморфният тип(слабия тип) е строен,понякога съвсем слаб,с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите могат да ядат всичко, без да натрупват много телесна маса. При този тип обмяната на веществата протича на бързи обороти. Ако посредством бодибилдинг се стигне до увеличаване на теглото, допълнителното тегло най-вече се състои от "слаба" мускулна маса.

МЕЗОМОРФ

МезоморфМезоморфният тип (мусклестия тип) има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Мезоморфите бързо "реагират" на тренировите,т.е. бързо изграждат мускули. Към това се прибавя природно голяма физическа сила. Формата на тялото по природа има широк гръден кош, широк гръб и тясна талия(V-форма).

ЕНДОМОРФ

ЕндоморфЕндоморфният тип(пълния тип) най-трудно може да постигне релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва внимават с натрупването на мазнин. Що се касае до изграждането на маса, този тип няма проблеми, но често натрупаната маса се състои най-вече от мазнини.

Тип

Натрупване на маса

Чистене на мазнини

Ектоморф 3-4 серии по 6-10 повт.
2-3 серии по 10-15 повт.
Мезоморф 3 серии по 6-8 повт.
3-4 серии по 10-15 повт.
Ендоморф 3 серии по 8-10 повт.
3-4 серии по 15-20 повт.
 
9 – те крачки към развиване на мощ 1. Тренировъчна честота Тренировките са 4 пъти седмично по системата...
Суперсерии за ръце При супер сериите за ръце се изпълняват две серии без почивка помежду...
Тренирай умно от Винс Тейлър- три пъти Мастерс Олимпия шампион А имам зад гърба си 20...

Реклама