Дали при соевите аминокиселини има повече рискове, отколкото ползи зависи от вашата гледна точка. Някои хора смятат соята за "суперхрана", докато други казват, че е опасна. Ако имате някакви съмнения относно соята, се консултирайте с вашия лекар за това дали да я включите в хранителният си план.

Кой е най – добрият протеин?

Има риск организмът да не може да абсорбира аминокиселините от соята толкова ефективно, колкото други видове протеин, особено тези с месния произход. Протеиновите добавки обикновено са направени от яйца, суроватка, вторичен продукт на млякото или соя, която идва от растението соя. Сред бодибилдерите соята е известна с това, че тя е по слабо абсорбирана отколкото останалите протеини в мускулите.
Все още не е ясен победителят. Реалността е, че няма нито един източник на протеин, който категорично да дава по – добри резултати от останалите. Някои изследвания показват, че яйцето е най – добрият протеин, а други изследвания – суроватката, има и такива в полза на соята. Въпреки че данните са неубедителни, има, но все пак известен риск, присъщ на факта, че както потребителите, така и учените поставят под въпрос това дали соята е най – добрият източник на аминокиселини.
Безспорен е факта, че тя помага за мускулният растеж. Но тя не е полезна за децата, за подрастващите. Изследвания показват как тя стимулира хормона на растежа и появата на по – ранният пубертет днес е налице. Учените все още изследват риска от соевите аминокиселини, но те са категорични в едно отношение децата и бременните да се въздържат от консумацията на соеви продукти.

Химически добавки в соята

Освен ако не консумирате органични соеви продукти, има висок риск да погълнете токсини, а именно остатъци от пестициди, с които са третирани. Този риск е по – висок за преработените продукти, където соята е съставка, а не е основен продукт. Тофу, темпе и други преработени продукти от соя са с по – концентрирани количества от растението и могат да съдържат по – голяма концентрация на химикали, с които са третирали растението.

Храносмилателна загриженост

Соята прави допълнително напрежение върху храносмилателния тракт, поради влакнестата си структура. Това допълнително усилие за нейната преработка не е вредно, ако сте в добро здраве.

Нежелани лекарствени взаимодействия
В листовките на някои лекарства е предварително уточнено, че те не са съвместими със соя. Така например, тя се намесва в действието на дихателните медикаменти като Primatene и Atrovent, при медикамента варфарин, също се предупреждава за консумацията на соя. Същото се отнася и за лекарствата за щитовидната жлеза и естрогените добавки.

 
Разделно хранене БЕЛТЪЧИНИ-група А Месо, птици, сирена, яйца, риба, черупчести, соеви,...
Диетата на Дориан Йейтс За постигане на максимална маса трябва да се приема протеин през...
Защо трябва да си водите хранителен дневник 1. За да следите колко калории сте приели За да изглежда добре, трябва...

Реклама