Макробиотична диета на д – р Саген Ишизука

Какво е макробиотично хранене? Тези, които се интересуват от сваляне на килограми и здравословен начин на живот трябва да научат отговорът на този въпрос.
Това е цяла хранителна диета, предназначена да помогне в намирането на баланса между физическа и емоционална нагласа за отслабване.

Макробиотичната история

За да получите по – ясна представа затова какво означава макробиотично, нека първо да разгледаме какво означава думата. Тя е от гръцки произход и "Macro" означава, голям или велик , а "биотично" се отнася до живота като цяло. А цялата дума означава "голяма представа за живота". Думата макробиотично е открита за пръв път в немската литература, написана от ученият Кристоф Вилхелм фон Хуфеланд през 1776.

Малко повече от 100 години по – късно през 1896 г., д-р Саген Ишизука публикува "Химическа теория на дълголетието", а през 1898 г. "Диета за здраве". Той е бил лекар в японската армия и основава Макробиотичното хранене в Япония през 1909 година, което ще рече естественото, натуралното хранене. По това време тази храна се нарича Shoku-Yo, което означава "храна лек". В усилията си да подобри собственото си лошо здравословно състояние, той основава своята хранителна теория на медицината и храненето, които се намират в традиционните източни диети.

Какво е макробиотична диета

Д-р Саген Ишизука е в състояние да излекува много хора с промяна на хранителните им навици. Неговата препоръчана диета включва кафяв ориз и различни зеленчуци. Практиката му е станала толкова успешна, че е ограничил броят на пациентите си с до 100 на ден.
Макробиотичната диета залага на ядките, пълнозърнестите храни и такива богати на фибри, зеленчуците и някои плодове.
Макробиотичната диета на д – р Саген Ишизука е съставена от пет основни принципа:
* Храни: основата на здравето и щастието.
* Натрий и калий: основните антагонистични и допълнителните елементи в храната.
* Зърно: основна храна на човека.
* Само здравословна и натурална храна трябва да се яде.
* Яжте само локално отглеждана храна в зависимост от сезона. Идеалната диета трябва да се състои от храна, която се намира в рамките на 300 – 500 мили от мястото където живеете.

Позволено ли е месото?

Позволено ли е месото при макробиотичната диета? В края на краищата, тя не следва много от принципите на вегетарианството. Факт е, че тази диета се различава от останалите, защото тя зависи от региона, в който живеете. Това е така, защото трябва да се ядат храни, които са локално отглеждани. Това означава, че ако живеете в щата Илинойс, вие няма да се ядете банани. Принципът е следният – ако се ядат храни, които са внос от други страни или региони с различен климат, почва, вода и т.н., това ще доведе до дисбаланс на организма ни, което физически ще ни доведе до загуба към приспособимостта към заобикалящата ни среда. А този дисбаланс увеличава риска от психически и физически.
Сега нека да разгледаме идеята за яденето на месо и други животински продукти. Не мазните риби са позволени два до три пъти седмично, но храните по – долу трябва да се използват пестеливо или изобщо да не се консумират:
* Млечни храни: мляко, масло, сирене, сладолед.
* Домашни птици: пиле, патица, пуйка.
* Червено месо: говеждо, агнешко, свинско.
Според макробиотичната теория, можете да се разболеете сериозно ако ядете доста месо и живеете в един по – топъл или умерен климат, защото хранителен режим с месни продукти е по подходящ за хора живеещи в полярни региони.

Какво е макробиотично готвене

За тези, които желаят да следват макробиотична диета, трябва да знаят и как да си приготвят храната за целта.
През по – студените сезони гответе с повече сол, за разлика от по – топлите. Какъв вид термична обработка на храната е подходяща за макробиотичното хранене:
* Бланширане
* Варене
* Къкрене на слаб огън
* Мариноване
* Пресоване
* Готвене под налягане
* Бързо запържване с масло
* Готвене на пара
Малко използваните стилове при макробиотичното готвене са:
* Печене
* Дълбоко пържене
* Изцеждане на сок
* Панировка

Предимства на макробиотична диета

Ако се чудите дали това е диетата за вас, помислете за следните ползи. Независимо дали искате да подобрите здравето си, да отслабнете или и двете, тази диета може да бъде само отговора, който търсите, защото:
* Държи кожата ви млада и сияйна
* Ви помага да намалите наднорменото тегло
* Помага за понижаване на холестерола
* Помага за предотвратяване на ракови образувания
* Помага да се балансира кръвното налягане
* Подпомага за здравето на сърцето
* Стимулира имунната система

 
Диета за мускулна маса 2 Това е диета за бодибилдери с тегло 70-80 кг и лесно качват тегло. Ако сте...
Редукция ПРОЦЕС РЕДУКЦИЯ: Контролирането на теглото е преди всичко активност и...
Добрите мазнини, който горят лошите мазнини 1. Омега-3 мастни киселини Омега-3 мазнините помагат за изгарянето на...

Реклама