Защо са полезни пресните плодове и зеленчуци

Освен, че съдържат много ензими и витамини, пресните плодове и зеленчуци не са окислени. Процесът на окисляване става, когато храната се свърже с кислорода. Така както ръждясва желязото или потъмнява олиото при пържене, или пък когато ябълките и картофите потъмнеят след като се обелят. Всичко това е окислителен процес.

И когато консумираме тези окислени храни в тялото ни се образуват свободни радикали. Според изследвания те увреждат нашите клетки, което от своя страна е предпоставка за образуването на ракови образувания и редица други здравословни проблеми.

Има доста разработени и пробвани начини как да се борим срещу тези свободни радикали. Един доказан от тях е консумацията на червено вино, тъй като то съдържа антиоксиданта полифенол, който разгражда свободните радикали.

Изофлавинът е антиоксидант, който е често срещан в соевите продукти и също има принос към лошите радикали.

Защо са лоши тези свободни радикали?

Защото те окисляват пъти повече от кислорода.

Лошата новина е, че окислителните храни, не са единствените, които произвеждат свободни радикали. Най – простият пример е този, че свободните радикали се отделят при процеса на дишането – вдишаният кислород разгражда глюкозата и мазнините в клетките, които ни дават енергията, а около 2% от този кислород съдържа тези радикали.

Свободните радикали имат и хубава страна за организма – те имат способност да унищожават вируси, бактерии, плесени и подтискат инфекции. Но както всяко нещо и свободните радикали са полезни в определени границите, и когато те се надвишат започват да вредят на тялото, вместо да го предпазват, тогава клетките се рушат заедно с мембраните на ДНК – то.

Когато тази граница се надвиши тялото сигнализира и на помощ идват антиоксидантни ензими (супероксидна дисмутаза – СОД), които неутрализират завишеното ниво.

След 40 – те години количеството на СОД драстично намалява и тогава е изключително важен здравословният начин на живот, за да сте здрави. Няма да има кой да неутрализира свободните радикали и трябва да избягвате окислителните храни.

Хубаво е да се ядат пресни плодове и зеленчуци богати на ензими, по този начин ограничавате тези вредни радикали и изразходването на ензимите в организма ви.

 
Добри и лоши въглехидрати Хубаво е да знаем количеството, качеството и вида на въглехидратите...
Храна против мазнините След безбройните яйца, пилешки гърди, риба тон и протеинов шейк,...
Потребности от белтъчини при фитнес тренировките Въпросът за количеството на белтъка в храненето на активно...

Реклама