Калориите в храната. Какво представлява калорията

Какво е калория?
Калория е определение за единица енергия. Технически погледнато калорията е количеството топлинна енергия, необходима за повишаване на температурата на 1 грам вода с една степен нагоре по Целзий.

Калориите в храната
Когато говорим за храна се говорим всъщност за килокалории. Калориите дават индикация, за това, че в храната има толкова и толкова потенциална енергия. Това може лесно да се онагледи от следните данни :

  • 1 грам протеин = 4 калории
  • 1 грам въглехидрати = 4 калории
  • 1 грам мазнини = 9 калории
  • 1 грам алкохол = 7 калории

Изгарянето на калории
Тялото изгаря калории чрез метаболитен процес. Който използва специални ензими, за да разгради въглехидратите, мазнините и протеините във вещества, които се транспортират чрез кръвта до клетките. Тук енергията се използва на момента или се трупа като резерв. Тези, които се трупат като резерв са мазнините.
Ако горите повече калории, отколкото приемате, ще отслабнете и обратното. Ако приемате повече калории, отколкото тялото ви може да изгори, ще надебелеете.

От колко калории имате нужда?
По опаковките на всички храни има и израза: Процент на дневен прием. Какво значи това: процента на дневният прием калории е различен за всяка храна и се базира обикновено на 2000 калории на ден. А средните стойности се определят на базата на тяхната метаболитната скорост, която протича у всеки по различен начин в зависими мост неговата генетична предразположеност.
По принцип мъжете имат по – високи средни стойности на калориите от жените, защото техният метаболизъм е по – бърз –  2700-2800 калории на ден.
Обикновено клетъчната метаболитна  скорост е сума от енергийните нужди на тялото в почивка. Именно тази отделена енергия се използва за сърдечния ритъм, температурата на тялото, както и за правилното функциониране на другите органи.

Ето защо е толкова важно тялото ни да получава всеки ден правилният брой калории.

 
Диета от 900 калории Показаните храни са основните, като ви се дава избор, за да съставите...
Соята алтернатива на месото Като култивирана от човека селскостопанска култура соята има древна ...
Чаша зеленчуков сок - рецепта за шампиони Комбинация от плодове стопява килограми  Видни учени изготвиха Топ...

Реклама