Нездравословни меса

Момчета обичат червеното месо. Да, това е клише, но има много истина в него така или иначе. Според едно финландско проучване мъжете ядат повече месо от жените. Но има и лоша новина за тези, които са пристрастени към месото. Червените меса и особено преработените също се свързват със здравословни проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол. Така че, кои меса са най-лошите „престъпници”?

Прочетете и разберете.

Агнешко месо
Агнешкото месо е много хубаво на вкус и като всичко хубаво на вкус е много лошо за вас. Наскоро 10-годишно проучване на Европейско изследване на рака и храненето  - EPIC  установи, че хората, които ядат месо всеки ден има една трета вероятност да  развият рак на дебелото черво, отколкото тези, които не ядат месо. И виновниците за това са две съединения наречен hemoglobin и myoglobin, които се намират във всички червени меса. Изследователите са открили, че тези съединения реагират с химикали в червата и така се образуват канцерогенни вещества.
Контрол на щетите: EPIC е установило, хората, които ядат по 2,8 унция (80 грама) червено месо на ден имат около 30% по- голяма вероятност да развият рак на дебелото черво. Затова е хубаво да ядете червено месо веднъж седмично.

Говеждо месо
Колкото и да го препоръчват диетолозите, заради ниският си индекс на мазнини, говеждото месо се свързва с повишен риск от рак (вж. по-горе) понеже спада към групата на червените меса като агнешкото. Изследователи са установили, че химическото съединение, което се отделя при готвене на тези меса при висока температура насърчава рак на простатата при плъховете.
Контрол на щетите: Яжте го рядко. Гответе го бавно на умерен огън, така ще намалите канцерогенни химикали, които се отделят при високата термична обработка.

Свинско месо
Да, всички знаете за свинското месо колко много мазнини има и как те повишават холестеролът ви и как това води до запушване на артериите ви и в най – лошият случай до инфаркт.
Да не говорим и за обработените колбаси от свинско месо. Европейския орган за безопасност на храните наскоро установи, че един червен оцветител в евтините колбаси, наречен Red 2G, може да причини рак. Те не са сигурни каква част от него трябва да консумирате, за да се стигне до това, но със сигурност се знае, че трябва да го избягвате.
Контрол на щетите: Избягвайте евтините свински колбаси и залагайте само на скъпите и то много рядко в месеца.

Нездравословни меса

Бекон
Малко хора са имунизирани към миризмата на цвъртящ бекон. Беконът обаче е един от най-високите на мазнини меса на планетата. Освен това, това е пълен с химикали, които са свързани с увеличения риск от рак. По-конкретно това са нитрозамините.  Тези химически вещества са известни с това, че са канцерогенни в големи количества. За съжаление, бекона съдържа и консерванти, които могат да причинят ботулизъм. 
Контрол на щетите: Яжте го само по специални поводи и то само няколко пъти в годината. Това е наистина единственият начин да се погрижите за здравето си спрямо бекона. 

Салам
Саламите и други обработени колбаси са възможно най – лошите вредители на здравето, когато става въпрос за месо. Те са заредени с мазнина и със същите  химически вещества, които правят бекон канцерогенен. В действителност, саламите могат да съдържат още по-високи дози нитрозамини от бекона, макар и да има по малко количество мазнина.
Контрол на щетите: Следващия път, когато „умирате” за една пица „Пепероне”, помислете и изберете вегетарианска такава. Сега все повече производители залагат на почти натуралните колбаси със сведени до минимум  консерванти и оцветители – заложете на тях.

 
Хранителни добавки за отслабване Celulit е уникална формула, която допринася за най-ефективно използване...
Диета от 1070 калории Съставена е от 125,5 гр. въглехидрати (52%), 65 гр. протеини (24%) и 29, 5 гр....
Цинкът и топенето на мазнините Знаете позицията на специалистите за минерала цинк – недостигът му е...

Реклама