Да се храним здравословно

Смущенията в храносмилането принадлежат към най – широко разпространените и модерни страдания на цивилизацията. Виновни сред господстващите сред много от нашите съвременници вредни хранителни навици, които не осигуряват достатъчно голям внос на баластни вещества. Нашите предци като ловци и земеделци са се прехранвали предимно с богати на целулоза храни: като зърнени храни, орехи, плодове, корени, затова човешкият храносмилателен апарат е приспособен към точно такива хранителни навици.

Предлагаме ви няколко трика, с които ще предотвратите храносмилателни нарушения:

  • Определете си точен час за приемането на храната, избягвайте нервните похапвания, дъвчете старателно.
  • Не яжте ходейки, така кръвта, необходима на стомаха и червата за оползотворяване на храната, се отвежда към мускулите и така се затруднява смилането. По този начин не бива да се тренира непосредствено след хранене.
  • Избягвайте да се храните малко преди лягане както и да поемате големи количества храна.
  • Пийте достатъчно вода, минимум 2 литра на ден (ако тренирате много и се изпотявате, количеството трябва да е значително повече). Предпочитайте онези видове минерални води, които съдържат по – малко или въобще не съдържат въглена киселина, за да не попада ненужно голямо количество газ в храносмилателният тракт.
  • Повишаването на баластните вещества в храната трябва да става постепенно, а не изведнъж, така ще избегнете образуването на газове и чувството за напрежение в корема.
Да се храним здравословно

Течности и тренировка
Човешкото тяло се нуждае от половин до 1 час, за да резорбира 250 мл. вода от стомаха. Не забравяйте това, когато тренирате при високи температури или се потите усилено  по време на тренировка. Един добър навик е да изпивате най – малко половин литър течности два часа преди тренировката, а половин час преди това – още половин литър. По време на тренировката пийте на всеки 10 – 20 минути между 1/8 и ¼ литра течност.
Важно е да се знае, че хладните напитки се резорбират по – бързо, отколкото горещите и топлите. На пръв поглед известните спортни напитки се резорбират по – бързо от водата, но според различните изследвания всъщност няма разлика между тяхната резорбция и тази на водата.

Избягвайте напитки с повече от 8% съдържание на захар. Над тази концентрация намалява резорбцията на течностите. Въглехидратните напитки в повечето случаи съдържат повече от 8% захар, но подобряват издръжливостта при по – продължителна тренировка.
 
Пречистваща пролетна диета Диетата е подходяща за пролетния сезон. Не е желателно да се прави...
Диета от 2500 калории Диетата е за един пълен ден, където преобладават основно въглехидрати....
Риба тон с доматен сос Продукти: 800 гр. прясна риба тон; 4 средно големи домата; оцет; лимон; ...

Реклама