Нуждата от желязо

Намиране на храни, съдържащи желязо и добавки с желязо са начините да получите повече желязо за организма си. Желязото е естествен начин да получите повече енергия. Това е минерал, който осигурява кислород на кръвните клетки и произвежда червени кръвни клетки. 60-70% от американците не получават достатъчно желязо от диетата си. Недостигът на желязо може да причини слаби кости и мускулна структура.

Ниското енергийно ниво също е резултат от недостига на желязо. Не достатъчното количество желязо в кръвта може да доведе анемия.
Според WHfoods, мъжете и жените трябва да получават около 10 мг желязо в диетата си дневно. Жени, които са в менструация им трябва 15 мг дневно. Бременните жени трябва да получават 30 мг дневно.
Получаването на повече желязо може да допринесе за по-здрава имунна система. Желязото прави по - здрави кости и мускули в тялото.

Инструкции
Стъпка 1
Приемайте добавки с желязо. Това се отнася специално за тези, които имат анемия (недостиг на желязо). Това състояние предизвиква намаляване на червените кръвни клетки в организма и от там нисък хемоглобин.

Стъпка 2
Яжте бобови растения. Ще намерите добро количество желязо в бобовите растения. Нахута съдържа 6,2 мг желязо. Само от него можете да си осигурите дневната нужда на желязото. Леща, черен боб, шарен боб и фасул съдържат добро количество желязо. Бобовите растения са добър източник на желязо и балансират качествено храненето. Много добър източник на минерали.

Нуждата от желязо

Стъпка 3
Яжте ядки. Ядки са доста добър източник на желязо. Тиквеното семе съдържа 2,5 грама желязо. Кашуто и кедровите ядки са с доста високо съдържание на желязо. Те съдържат 10% от дневната ви нужда,  което е около 1 мг. Фъстъците и бадемите съдържат по-малко количество желязо.

Стъпка 4
Използвайте билки и подправки при готвене. Ще откриете, че билките и подправките могат да съдържат една отлична доза желязо. Мащерка (3,56 мг) и кимион (3,98 мг) на чаена лъжичка са много високи източници на желязо. Чили на прах, къри на прах, копър, гръцки сминдух на семена, риган, синапено семе, магданоз, червен пипер, куркума са всички те са идеален източник на желязо.

Стъпка 5
Яжте зеленчуци. Ще откриете, че във варения спанак има доста  желязо. Други зеленчуци, като маруля, броколи, зелен фасул, зелена ряпа, сладки картофи и грах осигуряват добро количество желязо на организма ви.

Стъпка 6
Пшеница е отличен източник на фибри и желязо. Пшеничен хляб съдържа повече желязо отколкото белият. Пшеничен хляб е по-добър за вашето здраве.

Стъпка 7
Хранете се с  морски дарове и меса, съдържащи желязо. Мидите и стридите са най-добрите източници на желязо сред морските храни. Пилешкият черен дроб, говеждо месо, свински черен дроб, агнешко месо, всички те са с високо съдържание на желязо.

 
Здравословно хранене Диетите и схемите на диетолозите са изключително точно и сложно нещо,...
Как да разпределим всяко хранене След като сме изчислили по колко калории е разрешено да си хапнем на...
Примерна Ниско Въглехидратна Диета 8:30   70-80гр овесени ядки + 200-250гр кисело мляко 2% 10:30  8 белтъка+1...

Реклама