Колко пъти сте чували препоръките да пиете поне по 8 200-грамови чаши вода Водата дневно? И то само за добро здраве – билдерите трябва да пият още повече. А може би жаждата, която ни кара да посегнем към чашата, не е достатъчна, за да сме правилно заредени с вода? Или пък напитките с кофеин, от които не можем да се откажем, причиняват обезводняване? Или всички тези глупости просто не са верни?

Точно така. Според учените мъжът има нужда от средно 16 чаши вода дневно, а жените от 11. но в това количество влизат всички течности, които консумирате през деня: чай, газирана вода, кафе, мляко, дори алкохол. А, и не забравяйте влагата в различните видове храни. Освен всичко има и големи колебания при изчисляване на дневната необходимост от вода в зависимост от климата, нивото на активност и колко интензивно се потите.

И всичко това прави препоръката в началото направо антична. Когато се вземе, всичко дотук предвид, за повечето хора ще е чудесно, ако просто пият вода. , когато са жадни.

При билдерите обаче е друго. За тях по принцип се препоръчва по – висок прием на вода (до 3 – 4 литра, че и повече при някои) дневно. Водата няма калории, но засища. Това значи, че когато сте на диета, ще я изкарате по – лесно, когато пиете колкото си може повече вода. Освен това при някои суплементи като креатина има изпълващ клетките ефект, които изисква допълнително вода. А интензивните тренировки рязко и допълнително повишават нуждата от нея. Така, че ако целта ви е да свалите мазнините или да качите мускули, пийте вода, без да чакате жаждата да ви подскаже кога. Но имайте предвид и това, че част от нея вече сте приели с някоя от храните от таблицата.

Течни храни

Храна Водно съдържание (чаши)
Краставица - 1 голяма 1,25
Диня – 1  среден резен 1,1
Чаша пилешка супа 1
Царевица – 1 купичка 0,9
Салата – купичка и половина 0,9
Купичка обезмаслено кисело мляко 0,8
Купичка обезмаслена извара 0,8
Печен картоф – 1 среден 0,6
Купичка кафяв ориз 0,6
Купичка грозде 0,6
Ябълка – 1 средна  0,5
Купичка овесена каша 0,5
Портокал – 1 среден 0,5
 
Нездравословни меса Момчета обичат червеното месо. Да, това е клише, но има много истина в...
Мастните киселини Основните мастни киселини, от които тялото ни се нуждае ежедневно са ...
Здравословно хранене по време на празниците Как да се яде, пие и весели – без никакво съжаление – по празниците е...

Реклама