Обявената за суперхрана соя, която може да бъде намерена под всякакъв вид в магазините, може да е вредна за здравето, съобщи в. “Мейл он сънди”.

Експерти предупреждават, че соята може да намали нивото на тестостерона на мъжете, да влоши функционирането на щитовидната жлеза, да доведе до напълняване и да обърка хормоните.

Соята е от едно семейство с боба, граха и лещата. Тя съдържа всички есенциални аминокиселини за изграждане на протеините. Затова много вегетарианци разчитат на нея за дневния прием на белтъчини.

Соята се съдържа и в 60 процента от готовите храни - зърнени закуски, бисквити, сирене, сладкиши, млечни десерти, супи, колбаси.

Милиони хора мислят, че тя е по-здравословна, защото няма наситени мазнини и не повишава холестерола. Качествата, които я правят толкова привлекателна храна, обаче я превръщат и в заплаха за здравето.

Соята е богата на фитоестрогени, които имитират действието на естествения естроен. Ако една жена има нисък естроген, като в менопаузата, допълнителните фитоестрогени от соята могат да облекчат нежеланите симптоми. Те могат да намалят и действието на човешкия естроген върху тъканите на гърдите и матката и така да предпазват от рака, предизвикван от този хормон.

Бебешкото мляко със соя обаче може да предизвика проблеми у момчетата, установиха неотдавнана учени. Изследване на екип от Единбургския университет върху млади мъжки маймуни откри, че то променя нивата на тестостерона и това е повод за тревога за плодовитостта и появата на болести у зрелите мъже.

Изследване на японски учени пък показа, че соевите продукти могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза и така да предизвикат напълняване, умора, раздразнителност. Соята може да блокира усвояването на йода. Подобно действие има и други храни - цвекло, зеле, фъстъци.

Източник АКТУАЛНО

 
L-carnitine Историята на L-карнитина започва от 1905 г., когато е извлечен за първи...
Диета с фибри Диетата ви помага да: Намалите риска от рак на дебелото черво ...
Риба тон с доматен сос Продукти: 800 гр. прясна риба тон; 4 средно големи домата; оцет; лимон; ...

Реклама