ВЪГЛЕХИДРАТИ
Въглехидратите са нашият основен енергиен източник. Един грам въглехидрати дава 4 ккал. Тялото предпочита въглехидратите като гориво. Те съдържат най-вече в растителните харни. Дори фибрите са в групата на въглехидратите. Те не доставят енергия, но са важни за храносмилането. Въглехидратите делим на бързоразграждащи се или сложни. Това се определя от това колко бързо се покачва кръвната захар в тялото. Примери за прости въглехидрати са обикновената захар, белият хляб, плодовите продукти като корнфлейкс, сушени плодове и картофи. Сложни: боб, леща, зърнени храни, спагети. Човек трябва да избягва големите количества бързи въглехидрати, за да се чувства добре. Диетата трябва предимно да се базира на сложните въглехидрати. В една добре балансирана диета около 60 % от енергията трябва да идва от въглехидратите.

ПРОТЕИНИ
Протеините са строителният материал на тялото. Те се използват за ремонт и изграждането на нови тъкани в тялото. Протеините са изградени от аминокиселини. Организъмът не може да складира протеини и затова всяко ядене трябва да съдържа точното количество необходими протеини. Един грам протеини доставя 4 ккал. Дневната нужда от протеини за неактивен човек е 0, 8 гр/кг. телесно тегло и малко повече за един трениращ индивид. Протеини се съдържат най-вече в следните храни: месо, риба, птици, яйца, млечни продукти и филета. При възможност избирайте нискомаслени продукти и филета. В добре балансираната диета 12 - 15 % от енергията идва от протеините.

МАЗНИНИ
Мазнините са хранителното вещество даващо най-много енергия. Съдържанието им е повече от двойно от това на въглехидратите и протеините. Един грам мазнини съдържа 9 ккал. Мазнините съдържат така важните за организъма ненаситени мастни киселини. Най-общо казано растителните мазнини са за предпочитане пред животинските. Мазнините са необходими за тялото, тъй като участват в производството на хормони, предпазват вътрешните органи, имат термо-регулираща функция и са важни за складирането на енергия. Тялото може да складира неограничено количество мазнини. В добре балансираната диета 25 % от енергията се доставя от мазнините.

НЯКОИ ПРОСТИ ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ:
- Избягвайте простите въглехидрати.
- Хранете се по малко, но по-често.
- Яжте много зеленчуци и грудкови растения.
- Избягвайте панирано и пържено, за сметка на варено и печено.
- Пийте много вода.
- Яжте плодове вместо сладкиши. 

Източник athletic-bg.com

 
Аминокиселините Аминокиселините са структурни елементи на сложните тъканни белтъци....
Телешко с пъпеш Продукти: 400 г телешко, 400 г пъпеш, 1 зелена чушка, 1 морков, 2 супени...
Соята алтернатива на месото Като култивирана от човека селскостопанска култура соята има древна ...

Реклама