Ето че започва вълнуващия период на покачване на маса. Навярно вече сте си изработили тренировъчната стратегия и сте готови да започнете "с пълна пара". Е, трябва да почакате още малко. Налага се да определите и хранителната си стратегия. Храненето, както знаете, стои рамо до рамо с тренировката. Не се ли храните правилно, ще си вдигате с месеци в залата и няма да забелязвате напредък. Има и друг вариант: да получите "напредък", но не там, където желаете, а по коремчето. И в двата случая е почти сигурно, че грешката не е в тренировката, а в диетата. Не искате да се потите напразно или пък да се издуете от мазнини, нали? Затова, съставете хранителната си програма и започвайте да тренирате "с чиста съвест".

Какво значи "да си съставите хранителна стратегия"? Това значи да си определите необходите ви белтъчини, въглехидрати, мазнини и калории, които ще поемате всеки ден. Ето общоприетите количества, които вършат работа при почти всички билдери. Това е и обобщеният план на стратегията за маса.

1) Калории - с около 25-30% повече от нормално изразходваните
1) Белтъчини - по 2 - 2,5 грама на кг. тегло
1) Въглехидрати - по 4-5 грама на кг. тегло
1) Мазнини - не повече от 1 грам на кг. тегло

Горните показатели са за спортисти с нормално телосложение (нито слаб, нито дебел), които качват и свалят тегло относително лесно. Ако сте пълен или сте ендоморф (лесно покачвате, но трудно сваляте тегло), трябва да намалите количеството на калориите, въглехидратите и мазнините, и леко да увеличите това на белтъчините. Ако пък сте прекалено слаб или сте ектоморф (трудно покачвате и лесно сваляте тегло), трябва да направите обратното - увеличавате количеството калории и въглехидратите, и леко намаляте това на белтъчините. Как да определите по-точно необходимите ви количества, ще разберете от следващите страници.

Можете да следвате хранителната стратегия за маса неограничено дълго време. Но още отсега трябва да имате пред вид, че заедно с мускулите ще качите и известно количество мазнини. Това е почти неизбежно и е нещо нормално. Затова е добре отвреме навреме да "поизчиствате" насъбралите се мазнини. И все пак се старайте те да бъдат по-малко - не прекалявайте с калориите и правете редовно аеробика. Тя ще ви предпази от затлъстяване и ще укрепи сърдечно-съдовата ви система.

fitbg.hit.bg

 
Едномесечна диета Ден 1 Закуска : 100гр препечен пълнозърнест хляб 4 белтъка яйчни и един...
Диетата на Дориан Йейтс За постигане на максимална маса трябва да се приема протеин през...
Яйцата До скоро се твърдеше, че яйцата повишават холестерола и водят до...

Реклама