До скоро се твърдеше, че яйцата повишават холестерола и водят до сърдечно-съдови Яйцатазаболявания. Последните изследвания обаче показват, че това не е вярно. Дори напротив - яйцата съдържат редица полезни вещества- витамини, олиго-елементи, протеини, които са необходими за правилното функциониране на организма.

Яйцата наистина съдържат мазнини, но те са ненаситени и са нужни за един правилно балансиран хранителен режим. Мазнините, които в големи количества вредят на здравето, са наситените мазнини в колбасите, маслото, сметаната и червените меса, както и транс-наситените, получени при промишлената обработка на храната. Освен, че не съдържат наситени мазнини и не вредят на артериите, в яйцата има също антиоксиданти, протеини и холин.

Антиоксидантите, като каротинът, който дава жълтият цвят на жълтъка, и витамините от В групата, помагат за унищожаването на свободните радикали и забавят стареенето на клетките. Протеините са в яйчения белтък и са важни за изграждането на всички клетки в организма и най-вече на мускулите. Холинът е вещество, необходимо за правилното функциониране на мозъка.

Препоръчителното количество според Американската асоциация за превенция на сърдечните болести е по едно яйце на ден. Не трябва да се притеснявате от птичи грип - достатъчно е да варите яйцето 7 мин., за да елиминирате напълно вируса на болестта. Той умира при термична обработка над 70 градуса в продължение на няколко минути.

 
Телешко с пъпеш Продукти: 400 г телешко, 400 г пъпеш, 1 зелена чушка, 1 морков, 2 супени...
Перфектната закуска 4-6 белтъка1 порция крем от житно нишесте1 бананСъстав:525 калории, 59 г...
Петте най – добри суплементи за мъжете Мултивитамин А Трябва да го получава всеки, който не яде достатъчно...

Реклама