Аминокиселините са структурни елементи на сложните тъканни белтъци. Белтъчните тела участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма. Основните им функции са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна, енергийна. За оптималното протичане на процесите на тъканна протеинова биосинтеза е необходим баланс между есенциалните (жизненоважните, незаменими за организма) и заменимите (т.е. тези, които организмът сам може да синтезира) аминокиселини.

Незаменимите аминокиселини са 8 на брой, а именно: валин, левцин, изолевцин, треонин, фенилаланин, триптофан, метионин, лизин и задължително трябва да се набавят с храната. Към тях в детска възраст се прибавя и хистидин.

Хистидинът участва в продукцията на червените и бели кръвни телца, регулира функциите на антителата, изгражда миелиновите обвивки на нервните влакна. Счита се, че тази аминокиселина положително повлиява заболявания на слуховия нерв, анемии, алергии, ревматоиден артрит и други възпалителни реакции на организма. Хистидинът също така притежава съдоразширяващо, съответно – понижаващо кръвното налягане действие.

Аргининът е условно незаменима аминокиселина, която става есенциална при състояния на стрес и някои здравни проблеми. Дефицитът на аргинин води до нарушения в растежа и половите функции при мъжа. Аргининът преминава кръвно-мозъчната бариера и стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизата. Нуждите от аргинин при човека се повишават и при състояния на: телесни наранявания (травми), хирургични интервенции, изгаряния, фрактури, кръвопреливания, туморни процеси, инфекции, малнутриция (недохранване).

Лизинът е известен със способността си да потиска развитието и размножаването на Херпес-Симплекс вируса. Високите дози лизин освен това спомагат за продукцията на антитела, хормони и ензими. При децата, лизинът е необходим за правилния растеж и костно формиране. Тази аминокиселина участва в производството на колаген, във възстановяването на тъканите и в изграждането на мускулните протеини – все важни оздравителни процеси след наранявания и хирургични операции.

Метионинът има липотропна активност, подобна на холина, т.е. подпомага елиминирането на липидите, които биха могли да образуват тромби в артериите. Освен това подобрява и състоянието на кожата, косата и ноктите. Сярата, която се съдържа в метионина, защитава клетките от екзогенни замърсители (напр. смог) и забавя процеса на тяхното стареене. Метионинът има и хелатообразуващи свойства, т.е. притежава способността да свързва и подпомага отделянето на тежки метали, попаднали в организма – олово, кадмий, живак. Може да се използва и за преодоляване на умората, както и при някои алергични състояния, тъй като понижава секрецията на хистамин.

Фенилаланинът е прекурсор (предшественик) на тирозина. Двете аминокиселини заедно участват в производството на хормоните на щитовидната жлеза и на някои невротрансмитери, отговорни за паметта, бодърстването, доброто настроение и потискането на апетита.

Треонинът участва в изграждането на много протеини, някои от които са: емайла на зъбите, еластина, колагена. Участва в синтезата на аминокиселините – глицин и серин. Има и липотропно действие, като контролира мастното отлагане в черния дроб. Той е имуностимулант, подпомага развитието и активността на тимусната жлеза.

Триптофанът е най-оскъдно съдържащата се в протеините аминокиселина, която лесно се трансформира (метаболизира) в черния дроб. Триптофанът е необходим за продукцията на някои витамини от група В, в частност – на ниацин, който пък е отговорен за формирането на мозъчния невротрансмитер серотонин. Така се контролират състояния на свръхвъзбудимост, стрес, повишен апетит, безсъние, агресивно поведение.

Валинът има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса, възстановяването на тъканите. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект. Дефицитът му може да увреди миелиновата обвивка на нервите. Съвременни проучвания установяват, че валинът, както и левцинът и изолевцинът имат благоприятен ефект при различни увреждания на централната нервна система, причинени от чернодробна недостатъчност или злоупотреба на алкохол./ Източник zdravoslovno.com

 
Две доста полезни и подходящи храни за мускулна маса Бяла риба – Хек Хранителна стойност за 100 г хек (пресен): Калории: 87...
Диета от 1000 калории ПОНЕДЕЛНИК Закуска Кафе или чай със захарин, две филийки пшеничен...
Калорийни сметки Когато става въпрос за такива сметки, билдерите са сред най – вещите. ...

Реклама