Някога нашите майки са ни гледали само с преварена вода, за разлика от днес. И това поради липсата на друг вариант. Давали са ни и вода въпреки, че ни кърмят, а сега това не се препоръчва от детските лекари поне до захранването. Само кърмата е достатъчна, тя дава всичко необходимо на бебето. Да, така е наясно сме с огромните и незаменими ползи на кърмата, но ако някоя майка все пак няма такава, какво да прави? На бебета хранени с адаптирано мляко, разбира се им е нужна и вода.

Въпросът е каква да бъде тя?

До навършване на една годинка водата трябва да е или преварена или специализирана за кърмачета (вече има такава на пазара означена за целта създадена по специална технология необходима за бебешкият организъм), за да няма в нея патогенни микроорганизми и бактерии, към които бебетата нямат имунитет все още. След една годинка на децата може да се дава изворна вода, но не и минерална, която има висок процент флуор. Изворната вода по препоръка на лекарите трябва да бъде с обща минерализация под 110мг/л. Минералната вода е с по – голяма минерализация и високото съдържание на натриевите катиони правят така, че задържат вода в организма и така товарят бъбречетата на бебетата. Натриевите катиони трябва да са под 20 мг/л.

Затова като правило ако ще купувате вода за кърмачета и бебета гледайте количеството на общата минерализация и натриевите катиони.

Въпреки всичко водата е живителна сила и ни е нужна от самото раждане.

 
Кафе, чай по време на бременност Повечето хора бързат да се съгласят, че бременните жени трябва да...
30 знака, че ви харесва 1. Тръгва си по рано от парти, за да ви изпрати на семейно пътуване. 2....
Как да разберете дали сте готова за връзка? 10 въпроса, които да си зададете Осъзнаването дали сте готови за една...

Реклама