Някога нашите майки са ни гледали само с преварена вода, за разлика от днес. И това поради липсата на друг вариант. Давали са ни и вода въпреки, че ни кърмят, а сега това не се препоръчва от детските лекари поне до захранването. Само кърмата е достатъчна, тя дава всичко необходимо на бебето. Да, така е наясно сме с огромните и незаменими ползи на кърмата, но ако някоя майка все пак няма такава, какво да прави? На бебета хранени с адаптирано мляко, разбира се им е нужна и вода.

Въпросът е каква да бъде тя?

До навършване на една годинка водата трябва да е или преварена или специализирана за кърмачета (вече има такава на пазара означена за целта създадена по специална технология необходима за бебешкият организъм), за да няма в нея патогенни микроорганизми и бактерии, към които бебетата нямат имунитет все още. След една годинка на децата може да се дава изворна вода, но не и минерална, която има висок процент флуор. Изворната вода по препоръка на лекарите трябва да бъде с обща минерализация под 110мг/л. Минералната вода е с по – голяма минерализация и високото съдържание на натриевите катиони правят така, че задържат вода в организма и така товарят бъбречетата на бебетата. Натриевите катиони трябва да са под 20 мг/л.

Затова като правило ако ще купувате вода за кърмачета и бебета гледайте количеството на общата минерализация и натриевите катиони.

Въпреки всичко водата е живителна сила и ни е нужна от самото раждане.

 
10 мита за бременността Представяме ви едни от най-известните митове, които могат дори да ви...
10 странни неща, които правят мъжете 1.Карат велосипед без ръце. Защо? Със отпуснати рамене обикновено висят...
3 неща, които никога не трябва да правите пред мъжа Има някои неща, които трябва да си останат тайна за мъжете и да са...

Реклама