Акнето и контрацептивните хапчета

Връзката между контрацептивните хапчета и акнето е учудващо проста. Те предотвратяват бременност като променят нивото на някои хормони в тялото ви. Един от тези хормони е андроген, който стимулира производството на себум и увеличава акнето. Ако приемате противозачатъчни хапчета, ще имате по – ниски нива на андроген. И след шест до осем седмици ще забележите появата на повече или изобщо някакво акне (ако сте нямали) по лицето ви.
Според изследователи, които са проучили връзката между противозачатъчните и акнето, използването на тези хапчета може да доведе до такова състояние, което се налага да бъде лекувано с бензил пероксид, локални и перорални антибиотици.

За съжаление, не всеки тип противозачатъчни хапчета ще ви помогнат да контролирате акнето. Защото въпреки, че целта им е една, нивата на хормоните в тях са различни.
Агенцията по лекарствата и храните в САЩ смята, че контрацептивните хапчета с ниски дози на хормони са безвредни за кожата и даже са ефективно лечение на леки до умерени форми на акне.
Въпреки това, има доказателства, които предполагат, че тези хапчета са по – ефективни при по – млади жени, които имат колебаещи се нива на хормоните и това е причината за акнето им.
Стари форми на контрацептивни хапчета, които имат естроген и прогестин и вдигат нивата на андрогена и могат сериозно да повлияят лошо на акнето.

По принцип трябва да сте наясно със страничните ефекти на противозачатъчните хапчета като цяло и в случая що се отнася до акнето:

* Някои изследователи, дават като страничен ефект това, че можете да качите до 12 кг.

* Ако пушите, с помощта на противозачатъчните можете да увеличите шанса си от по – голям риск от развитие на рак.

* Някои жени могат да бъдат сполетени от опасни кръвни съсиреци.

* Възможна е появата на болка, умора, главоболие, напрежение в гърдите, промени в настроението, както и нередовен месечен цикъл.

Разбира се, важно е да запомните, че противозачатъчни хапчета няма да попречат на болести, предавани по полов път.

 

Реклама