Най - полезните витамини ( мултивитамини )за жени

Витамините и нуждата от тях зависят от възрастта, активността и здравето на жената. Витамините препоръчителни за една бременна жена, и тези за жена в менопауза са много различни. Днес аптечната мрежа е пълна с всякакви витаминни добавки, можете да намерите всичко от калций и магнезий до витамин В12 и цинк. Истината е, че е много трудно да се диагностицира витаминен дефицит самостоятелно без лекарско изследване. Например, скованост и изтръпване на крайниците понякога може да бъдат причинени от недостиг на витамин В12, но те също могат да бъдат причинени от липса и на магнезий. Разбира се, тези симптоми мога да са и на заболявания като множествена склероза и заболявания на щитовидната жлеза.

Така, че преди всичко е важна консултацията с лекар даже и за витаминните добавки. Не го забравяйте! При избора на мултивитамини, трябва да гледате те да ви дават на 100% дневната препоръчителна стойност. Едно изключение е калция. Калция не е възможно да се набави на 100% в едно хапче. За жените в напреднала възраст им трябва повече калций за деня, а за младите почти на половината.

Най - полезните витамини ( мултивитамини )за жени в детеродна възраст

Адекватният прием на калций в този период на жената може да помогне за предпазване от остеопороза и загуба на костна тъкан по – късно. Възнамерявате ли да имате деца? Ако е така, внимавайте за витамини с по – малко от 400 мкг фолиева киселина. В допълнение, жените, в тази възраст се нуждаят от добавки, които имат желязо, което се губи по време на менструация. Това е особено важно за жени с тежка или продължителна менструация, или такива с нарушения в менструалния цикъл, като например ендометриоза.

Най - полезните витамини ( мултивитамини )за бременни и кърмещи жени

Когато става въпрос за хранителни нужди бременните жени са на първо място в класацията на нуждаещите се. Те се нуждаят от по – високи нива на фолиева киселина (най – малко 600 мкг дневно), но те също се нуждаят от повече бета – каротин. Това помага за предпазване от вродени дефекти като спина бифида. Тъй като кърмещата майка трябва да подбира каква храна да яде, фолиевата киселина и бета – каротена трябва да се вземат и по време на кърменето.

Най - полезните витамини ( мултивитамини )за жени в менопауза

След като менструацията спре жените вече не се нуждаят от допълнително желязо. В действителност, някои проучвания показват връзката между високи нива на желязо и сърдечни заболявания. Поради тази причина, при жени в менопауза трябва да се вземат мултивитамини без желязо. Те трябва да бъдат внимателни и за нивото на витамин А. Всичко, което е повече от 100% препоръчителна дневна нужда може да допринесе за фрактури. Точно както при бременни жени, бета – каротинът е по – безопасна форма на витамин А. Жените в менопауза се нуждаят от повече витамин В12, витамин D и калций.

 
9 съвета, как да не се държиш пред родители те му 1. Да даваш компетентни преценки за това, че паркетът не се връзва много...
Подарък за мъж Какво да му подарим? Какво да подарим, ако това е Той? Какво да...
Храни и напитки през бременността Риба Забранено * Сурова или недостатъчно топлинно преработена риба,...

Реклама