Митове за кърменето

Има доста митове за кърменето, които са се появили от както свят светува. Но, всички знаете ползите от това за вашето бебе – те са безброй.
Рейчъл Хансен е специалист по кърменето ще ви развенчае едни от най – често срещаните митове:

Кърменето боли

Един от най – популярните митове е, че да кърмиш боли. Но, Рейчъл казва: " Кърменето е безболезнено, дори приятно, след първите няколко седмици. Дори в началото, болката обикновено е предупредителен знак.

Най – често, болката идва от зърната, защото бебето не е сложено на тях в правилна позиция. A и по принцип гърдите и зърната са с голяма чувствителност в първата седмица или две след раждането от хормоните. Но, тази чувствителност в същност ви помага да се научите как да кърмите. В началото е нормално да изпитвате дискомфорт, който е засилен и ако зърнатa са ви напукани и се образуват ранички. Затова преди още да се получат такива неща използвайте предназначени за целта кремове. Болката може да идва и от запушен млечен канал или гъбична инфекция. Но, спокойно всичко това се лекува и не трябва да пречи на кърменето ви."

Тъй като майка ми не е имала достатъчно кърма и аз няма да имам!

Много жени предполагат, след като майка им не е била в състояние да кърми те също ще имат затруднения. Рейчъл отговаря на този мит, като казва: "За съжаление, не всички жени в последните няколко поколения са имали добра подкрепа, за да получат необходимата информация за това как да кърмят и да имат достатъчно кърма за бебето си. Особено след бума на адаптираните млека, които дори педиатрите все по – често препоръчват. Производството на кърма е хормонално, а не генетично. Така, че няма никаква роднинска връзка. Просто всичко е въпрос на предразположеност на тялото и хормоните."

Кърмените бебета се нуждаят от допълнително вода през лятото

Тъй като децата и възрастните имат нужда от допълнително количество вода по време на горещо време, много хора смятат, че кърмените бебета също. Но според Рейчъл, "номер едно съставка в кърмата е вода! Бебетата, които храните, когато са гладни получават освен хранителни вещества и достатъчно вода от кърмата, дори в горещото време. Кърмата дори промени състава си в зависимост от нуждите на бебето, утолява жаждата на бебето първо с рядко мляко с повече вода и след това с кърма по – богата на хранителни вещества."

Кърменето не е достатъчно за по – големите бебета

Един от най – популярните митове за кърменето е, че няма полза за по – големите бебета. В Съединените щати повечето кърмещи майки спират кърменето между шестият месец и първата годинка. Но според Рейчъл: "Бебетата ще продължат да получават ценни хранителни вещества и имунна ползи от кърменето, докато се кърмят без значение на колко месеци са. В много култури, кърменето продължава до четири годишна възраст. Кърмените деца имат по – малко заболявания като инфекции на ухото и диария, от колкото не кърмените".

Жените с малки гърди произвеждат по – малко мляко

Размера на гърдите няма никаква връзка с производството на кърма. Структурата на гърдата е мазнини, съединителна тъкан и млечна железа. Размерът се влияе от количеството мазнини. А млякото от млечната жлеза, която се влияе от пролактина – хормонът произвеждащ кърмата. За да стимулирате по – голямо количество кърма трябва да давате на бебето си по – често да се храни.
Повечето експерти препоръчват забавяне на използването на биберони до най – малко четири седмици след раждането, когато кърменето върви добре.

 
Вода за бебета Някога нашите майки са ни гледали само с преварена вода, за разлика от...
Маточна тръба Чифтен орган от тръбест тип. По нея зрялата яйцеклетка, освободена при...
Хванете мъжа си "в крачка" Изморени сте от това дали искате да разберете дали мъжът ви ...

Реклама