Хранене през бременността

Ендокринната и вегетативната нервна система през бременността работят различно  затова обмяната на веществата е повишена с до 20 %. Това е така заради плода, който се развива усилено през деветте месеца.

От наблюдения се счита, че в първите пет месеца преобладават дезасимилационните процеси, а в останалите четири асимилационните. Примерно, при една жена в края на бременността си, която тежи 60 кг. са й необходими около 2600 калории. А в периода на кърмене тези калории трябва да са не повече от 3000.
Организма на една бременна жена има нужда от определени количества важни хранителни вещества, като:

* белтъчини – 100 гр. на ден, като 50 гр. от тях трябва да са от животински произход
* мазнини –  60 гр.- 70 гр. на ден или около 20 % от дневните калории трябва да се доставят от мазнините, останалото количество или повече от 1500 калории трябва да се доставят от въглехидратите.

Обмяна на белтъците
През бременността има загуба на белтъци, като задръжката на азота от азотният баланс е около 1,84 дневно. Плода взема около 101 гр. азот, а в организма на майката се задържат към 201 гр., който се използва след раждането. Задържането на азот се дължи на понижените процеси на горене. От разпадането на белтъците се получава пикочна киселина, амоняк, креатин, аминокиселини и полипептиди.

Обмяна на мазнините
През бременността преработването на мазнините е затруднено. Причината е черният дроб – намаления прием на въглехидрати по принцип увеличава разпада на мазнини и така чрез урината се изхвърля ацетон. А прима на въглехидрати е намален в първите месеци поради нарушеният хормонален апетит. Кръвната плазма на бременните е богата на мазнини.

Обмяна на въглехидратите
Въглехидратите са много важни през бременността и организма се нуждае от тях за изграждането на плода. Тяхното разграждане е лесно и се отлагат като гликоген в черния дроб, плацентата и мускулите и по този начин преминават в плода като гроздова захар.

Хранене през бременността

Водна обмяна
Водната обмяна като всички останали е променена през бременността. През този период организма има нужда от повече вода. Съединителната тъкан съдържа най – много вода и тя е тази, която предизвиква отоци през бременността. Причината за задържането на вода не е в намалената функция на бъбреците  да отделя вода, а в задържането на вода от тъканите и промененото онкотично налягане.
При водната обмяна значение се приписва на хипофизата и на щитовидната жлеза.

Обмяна на минерални соли
Калциеви соли
Калциевите соли се складират в плацентата и майчините тъкани. Калция намалява в края на бременността до неговият минимум, може да настъпи и калциев дефицит, защото, за да се изгради скелета на бебето се изисква много калций.  При недостатъчен прием на калций през бременността, плода си го набавя от костите на майката. Това е опасно, защото може да се развие физиологична остеомалация, която може да доведе до фрактури. Затова е много важно една бременна жена да яде много краве мляко и всички негови производни продукти.

Фосфорни соли
Тук също има задръжка както при калция по време на бременността. Фосфора в кръвта към края на бременността е доста увеличен, защото майката дава на плода 18 гр. фосфор дневно.

Калиеви соли
Има задръжка и на калиеви соли в бременният организъм.  Така повишава калиево – калциевият квотиент, което е свързано с превишаване на парасимпатиковата инервация.

Натриеви соли
Натриевият хлорид е увеличен през този период. Бременните показват склонност към задържане на готварска сол и едновременно  на вода, затова солта трябва да се намали при готвенето  особено през последните три месеца от бременността

Соли на желязото
При плода тези соли се складират главно в черния дроб и слезката. Ако майката не си набави тези соли с храната, плода използва нейните запаси в организма й.  При такива случаи може а се развие хипохромна анемия. А продължително намаляване на желязото  може да предизвика умиране на плода и преждевременно прекъсване на бременността.

Обмяна на витамини

За да протече безпроблемно и правилно една бременност са нужни точните витамини и особено А,В,С и Е. Това все пак е процес на размножаване и растеж, който изисква важни витамини да го съпроводят.

 
Как да оправите брака си, когато доверието го няма Няма начин да имате щастлив и дълготраен брак, ако няма доверие по...
10 тайни за мъжете В тази статия ще ви изложим 10 неща, които жените не знаят за мъжете. ...
Депресията: Не е това което си мислите Независимо от вашата възраст трябва да знаете факти за психичното си...

Реклама