В преходната възраст между 40 и 50 години жените изживяват в различна степен типичните за климакса симптоми:

 • топли вълни-едни от най-честите оплаквания. Те се появяват изведнъж, обхващат главата, шията, гръдния кош, предизвикват зачервяване на кожата, следва обилно потене, слабост и сърцебиене.
  Могат да се появяват от 1-2 пъти до 20 пъти дневно. Нерядко топлите вълни са първите признаци за наближаваща менопауза, много преди появата на нарушения в цикъла;
  смущения в съня - дълбокият сън става повърхностен, жената спи леко и често се буди;
 • нощни изпотявания - повлияват негативно качеството на съня и често причиняват безсъние, раздразнителност и психическо напрежение;
 • главоболие - белег за наближаващ климакс при 30% от жените над 45 години;
 • трудна концентрация - съществен белег на климактериума, който се отдава на хормоналните промени на организма;
 • световъртеж и нарушено равновесие - важни белези, които повишават риска от чести травми.
  При някои жени продължителността на оплакванията е няколко месеца, при други - години, дори десетилетия. Често те са и първата причина да се посети лекар и да се приложи определен вид лечение.
 • Над 85 % от жените в България през климактериума усещат топли вълни; при 75% се наблюдават засилени емоционални реаКции 6 продължение на 1 година, а 25% страдат от тях над 5 години.
 • Заболеваемостта и смъртността у жените след менопаузата, предизвикани от болести на сърдечносъдовата система, значително нарастват и достигат стойностите, характерни за мъжете на тази възраст. Те са причина за половината от смъртните случаи на жените в тази група.
 • До 50-та година на човешкия живот високо кръвно налягане се наблюдава по-често при мъжете, отколкото при жените, затова пък в по-напреднала възраст ситуацията се обръща.


Дилемата ЕСТРОГЕН

По време на климактериума тялото на жената се променя. Производството на хормоните естроген и прогестерон намалява, месечният циКъл става нередовен. Продължителността на този предменопаузален период е индивидуална и може да продължи до 12 години. Именно преустановяването дейността на яйчниците и дължащите се на това хормонални промени предизвикват оплакванията в климактеричната възраст.
Намаленото производство на естроген е причината за влошаване състоянието на кожата, изтъняване на лигавиците и съединителната тъкан в организма. Ниското ниво на естроген води и до намаляване съдържанието на калций в костите, поради което те стават чупливи.
Съвременната медицина предлага наистина ефикасни решения на този проблем. Недостигът от собствени естрогени може да бъде попълнен чрез приемането на естествени хормони, близки или идентични с произвежданите от яйчниците. Хормон-заместителната терапия (ХЗТ) се основава на приемането на естествени (конвенционални) естрогени и прогестагени в минимални ефективни дози. Посредством ХЗТ се постига намаляване на климактеричните оплаквания, но нерядко успоредно с това възникват други проблеми - напрежение в гърдите, кръвотечения, промени в телесното тегло и др. При конвенционалната естрогенотерапия се наблюдава и увеличение на риска от развиване на рак на гърдата, повишаване на кръвното налягане, нарушения в глюкозния метаболизъм, риск от обостряне на симптомите при някои заболявания (камъни в жлъчката, заболявания на яйчниците и др.) Поради тази причина все повече стават привържениците на новите средства за лечение на климактеричните оплаквания. Най-често това са продукти от растителен произход (фитоестрогени), които имат хормоноподобно действие по отношение на субективната симптоматика, но не повлияват други тъкани и органи - гърди, матка и т.н.

СОЯТА - естествен източник на фитоестрогени
Соята е позната още от преди 3000 години в Китай, където е култивирана и призната за една от петте свещени билки. Най-важните й съставки са соевите протеини и изофлавони (фитоестрогени). Соевите протеини могат да играят ролята на пълноценен заместител на белтъчините от животински произход като качеството им е напълно сравнимо с това на яйцата и месото. Храните, направени от соя, са богати на желязо, витамин В, калций и цинк. В Япония например, където традиционно се консумират ястия, приготвени със соя, само 25% от жените имат типичните за климакса субективни оплаквания. В Европа те са над 85%! Аналогична е ситуацията и с остеопорозата. Фитоестрогените в соята са субстанции, които силно наподобяват женските полови хормони. Соевите изофлавони влияят положително върху хормоналните промени по време на климакса. Редица проучвания показват, че определени концентрации от фитоестрогените даидзеин и генистеин, съдържащи се в соевия концентрат, са достатъчно ефективни за преодоляване на топлите вълни, нощните изпотявания и нервното напрежение.

ФЕМИНОСТ - разумната алтернатива
Освен соеви изофлавони, ФЕМИНОСТ съдържа веществото резвератрол - природен антиоксидант от най-висок клас с доказани антиканцерогенни свойства. Използваният в препарата резвератрол се съдържа в екстракта, извлечен от люспи на червено грозде. Той има кардиопротективен ефект и допълва антитуморния и антиоксидантен потенциал на соята. Безспорно предимство на ФЕМИНОСТ е наличието в състава му на цинк - друг мощен антиоксидант, както и на калций, магнезий, витамин 03 и К1, които имат благоприятно въздействие върху костния метаболизъм.

Хранителни вещества
В 1 табл. /900 мг/
Влияе положително на:
В две таблетки
Покриване на дневната доза
Калциев карбонат
300 мг
 
600 мг
 
Соев концентрат
100 мг
Субективни оплаквания, ниво на холестерол
200 мг
 
Екстракт от люспи на грозде
50 мг
Съдържа резвератол - антиоксидант
100 мг
 
Витамин К1
20 µг
Кръвосъсирване
40 µг
70%
Витамин D3
2,5 µг - 200UI
Костна система
5 µг - 400UI
100%
Елементарен калций
120 мг
Костна система
240 мг
20-40%
Цинк
5 мг
Антиоксидант, ензимен индуктор
10 мг
100%
Магнезий
5 мг
Костна система, мускулен тонус
10 мг
5%

* В зависимост от възрастта и диетата ** ФЕМИНОСТ съдържа само 2,13 ккал в една таблетка или 4,26 ккал дневно / / naturprodukt.bg

 
Кога е време да продължите напред…сама Има няколко признаци в една връзка, които ви подсказват, че е време да...
Абдоминопластика Абдоминопластиката премахва излишните мазнини и кожа. Този вид...
6 бракоразводни грешки, които могат да ви струват цяло състояние Грешка # 1: Предприемане на действия, без да получите правна помощ ...

Реклама